20. jun 2024 11:39

Korkodelović: Sporazum Moskve i Pjongjanga korak dalje u jačanju savezništva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Korkodelović: Sporazum Moskve i Pjongjanga korak dalje u jačanju savezništva

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Spoljnopolitički komentator Borislav Korkodelović izjavio je danas da je sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu dve zemlje koji su juče potpisali predsednik Rusije Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un u Pjongjangu, korak dalje u jačanju savezništva Moske i Pjongjanga.

"Mi ne znamo sve odredbe tog ugovora. To jeste različito u odnosu na prethodni sporazum o strateškom prijateljstvu koji su imali Moskva i Pjongjang, koji je opet bio različit u odnosu na onaj iz 1961. godine u kom postoji izričita odredba u tome da u slučaju da neka zemlja napadne jedno od dveju članica potpisnica sporazuma, da će ova druga intervenisati. Toga nije bilo u sporazumu iz 2000. godine, ali neka verzija se pojavljuje sad u ovom", objasnio je on za Tanjug.

Korkodelović je istakao da tek treba da se vidi koliko je u ovom sporazumu obavezujuće da u slučaju napada na jednu ili drugu zemlju, dođe do intervencije članice potpisnice sporazuma, ocenivši da će ovaj sporazum biti osnov, povod i izgovor Vašingtonu da dalje jača svoja sevzništva u regionu, pre svega sa Južnom Korejom, Japanom, Australijom, Filipinima.

Kako je naveo, ono što se spekilisalo od početka rata u Ukrajini je da Severna Koreja na neki način pomaže Rusiji, pre svega u pogledu artiljerijskih granata kalibra 155 milimetara, iako Moskva i Pjongjang odbijaju takve tvrdnje po zapadnim medijima.

Korkodelović kaže da je bilo čak i nagoveštaja da bi severnokorejski vojnici mogli da budu upućeni u delove Ukrajine koje je Rusija ponovo vratila u svoje okrilje, napomenuvši da Putin nije isključio da bi neka vojno-tehnička komponenta mogla da bude jedan od elemenata tog sporazuma.

Kako je objasnio, ovaj "miroljubiv i odbrambeni" sporazum, kako su to izvestili ruski mediji nakon potpisivanja, bi u praksi značio da ukoliko bi se u Ukrajini pojavili vojnici iz zemalja članice NATO-a, onda bi to bio povod Moskvi da evetnualno zatraži od Severne Koreje da joj pošalje komandovske jedinice na ukrajinsko bojište.

"Severnoj Koreji je veoma interesantno da oni svoje proizvode vojne industrije i svoje ljudstvo oprobaju u takvim situacijama, znači u realnim uslovima ne samo na kompjuterskim programima", izjavio Korkodelović.