23. jun 2024 12:27

Milivojević:Nuk.oružje političko pitanje;Radulović:Odgovornost na matičnoj državi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milivojević:Nuk.oružje političko pitanje;Radulović:Odgovornost na matičnoj državi

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Karijerni diplomata Zoran Milivojević izjavio je danas da je upotreba nuklearnog oružja političko pitanje, odnosno da se takva odluka donosi politički a da je vojnici izvršavaju a vojni komentator Vlade Radulović da je nuklearno oružje samo po sebi globalna opasnost i da odgovornost za upotrebu mora da snosi vlasnik, odnosno matična država.

"Bez obzira da li je (nuklearno naoružanje) strateško ili taktičko, u nadležnosti je matične države", rekao je Radulović za Tanjug.

On je rekao da nuklearnim naoružanjem, kada je reč o Rusiji, rukovode Rusi, kada je reč o Americi rukovode Amerikanci, objašnjavajući da bez obzira da li je reč o zemlji koja je članica NATO ili ne konvencionalnim naoružanjem se, komanduje iz jednog centra i važi za sve članice NATO.

Objasnio je da u odluci o upotrebi nuklearnog naoružanja postoji nekoliko linija komandi.

"Kao što smo već govorili, ne postoji dugme ali na kraju krajeva neko mora nešto da lansira, komandu za upotrebu", naveo je Radulović.

Prema njegovim rečima, teoretski može da se dogodi da to naoružanje "zakaže", ali ipak dodaje da postoje dve-tri rezervne opcije da ne dođe do zakazivanja.

Milivojević je za Tanjug kazao da je nuklearno oružje političko pitanje, navodeći da se podrazumeva da su na čelu svih zemalja koje poseduju nuklearno oružje - civili, političko je pitanje da li će to oružje biti upotrebljeno, dok je vojnicima da komandu izvrše.

On je istakao da nuklearno oružje služi za odvraćanje i da svako ko ga ima ne razmišlja da ga prvi upotrebi.

Kako je naveo, ruski predsednik Vladimir Putin je vrlo precizan kada o upotrebi nuklearnog oružja govori, navodeći da Putin kaže da će ga upotrebiti ukoliko je u pitanju opstanak države.

Milivojević je rekao da rat u Ukrajini, nakon više od dve godine, sada ima drugi smisao u odnosu na ono kako je počeo.

"Danas niko o miru ne govori", kaže Milivojević.

On smatra da se trenutno dešava globalni sukob koji se odvija preko ukrajinskog rata.

"Ne pominje se samo nuklearni sukob, nego se sprovode mere da se drugoj strani da do znanja da je to odvraćanje efikasno i realno", rekao je Milivojević.