25. jun 2024 10:54

Panović: Debata i javna rasprava o iskopavanju litijuma bila bi najbolja opcija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Panović: Debata i javna rasprava o iskopavanju litijuma bila bi najbolja opcija

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Debata i javna rasprava o eventualnom iskopavanju litijuma u Srbiji bili bi najbolja stvar, ocenio je danas izvršni direktor Demostata Zoran Panović povodom najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će o eventualnom iskopavanju litijuma u Srbiji biti otvoren dijalog u društvu i njegove izjave da želi da odluku o projektu "Jadar" donesu građani Srbije nakon što čuju argumente a ne prazne priče.

"Ono što je rizik je da se podela za i protiv Vučića automatski prenese na to - ko je protiv Vučića on je protiv litijuma, a ko je za Vučića on je za litijum, a to ne oslikava realno stanje u srpskom društvu", izjavio je Panović za Tanjug.

Panović smatra da pitanje litijuma ne ide tako jasno za i protiv, zbog čega je neophodan dijalog, ocenivši da to što je predsednik Vučić rekao liči na mogućnost da bude "neki referendum posle javne rasprave", ukoliko ona bude imala težinu i informisala građane o čemu se zaista radi.

Na pitanje da li očekuje konkretne pomake nakon sutrašnjeg sastanka predsednika Srbije i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Briselu, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, Panović je istakao da je Beograd dosta učinio u implementaciji svojih obaveza, dok prištinska strana nije učinila ono što je glavno, a to je formiranje Zajednice srpskih opština što je, napominje on, suštinski bitna stavka iz Briselskog sporazuma.

Kako je naveo, i zapadni partneri, od kojih su neki i pokrovitelji tzv. Kosova, svesni su toga da bez ZSO sve drugo postaje apsurdno.

"I dalje ostaje suštinska reč bitna a to je kompromis, a kompromis mora da pravi i albanska strana a ne samo srpska", poručio je on.