25. jun 2024 15:42

Tomislav Žigmanov razgovarao sa umetnicima i predstavnicima Roma o položaju te manjinske grupe

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tomislav Žigmanov razgovarao sa umetnicima i predstavnicima Roma o položaju te manjinske grupe

Foto: TANJUG/Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

BEOGRAD  - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov primio je danas u odvojenim posetama opersku pevačicu i odbornicu Skupštine Grada Beograda Natašu Tasić Knežević i predsednika Udruženja građana Romski kulturni centar i frontmena grupe "Kal" sa kojima je razgovarao o položaju romske nacionalne manjine u Srbiji.

Tema razgovora bili su izazovi sa kojima se suočavaju pripadnici ove manjinske grupe, kao i načini za pozitivno rešavanje njihovih problema, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Glavni fokus u razgovoru sa Natašom Tasić Knežević bio je na socijalno-ekonomskom položaju Roma, naročito u Beogradu, kao i na obrazovanju pripadnika ove manjinske grupe.

Ministar je sa Draganom Risitćem razgovarao o saradnji javnih vlasti sa organizacijama civilnog društva, kao i o kulturi kao načinu doprinosa borbi protiv stereotipa i unapređenju položaja Roma u Srbiji.

Žigmanov je istakao da pripadnici romske zajednice u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog imaju iskrenog prijatelja, spremnog da radi na implementaciji strateških i drugih dokumenata, kao i da pruži podršku i osnaži aktivnosti koje vode ka zaštiti i unapređenju položaja ove ranjive grupe, dodaje se u saopštenju.

"Otvorenost, uključenost i izgradnja partnerskih odnosa je naša platforma sa koje polazimo u saradnji sa romskom zajednicom", istakao je ministar.

Dodao je da će ministarstvo anstaviti da radi i podržava aktivnosti koje vode ka dekonstrukciji stereotipa o Romima, izgradnji pozitivnih stavova i povećanju vidljivosti i znanja o kulturi i vrednostima te nacionalne zajednice.

Sagovornici su istakli značaj sistematskog pristupa izazovima sa kojima se suočava romska zajednica, koordinisanog delovanja kroz intersektorsku saradnju institucija, kao i značaj i otvorenost javnih vlasti za saradnju sa organizacijama civilnog društva u procesima donošenja odluka, dodaje se u saopštenju.

Sastancima su prisustvovale pomoćnica ministra iz Sektora za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti Nina Mitić i šefica Odseka za unapređenje položaja Roma Sofija Osmanović.

Sastanku sa gradskom odbornicom Natašom Tasić Knežević prisustvovao je i državni sekretar Rejhan Kurtović, dok je sastanku sa predsednikom Udruženja građana Romski kulturni centar Draganom Ristićem prisustvovao pomoćnik ministra iz Sektora za saradnju sa civilnim društvom Žarko Stepanović, dodaje se u saopštenju.