26. jun 2024 15:25

Vučić: Važni sastanci sa EU zvaničnicima, prve tranše iz Agende rasta pre kraja godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Važni sastanci sa EU zvaničnicima, prve tranše iz Agende rasta pre kraja godine

Foto: Tanjug

BRISEL - Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu, gde će danas učestvovati u novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, da je tokom dana imao važne sastanke sa evropskim zvaničnicima i najavio da bi Srbija pre kraja godine mogla da dobije prve tranše sredstava predviđenih Agendom rasta za ZB.

Vučić je podsetio da je razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, generalnim direktorom Direktorata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom i evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem.

"Danas je ovo bilo drugačije i strateški veoma važno. I veoma sam srećan što sam mogao o svim bitnim pitanjima da razgovaram sa Šarlom Mišelom i o odnosima Srbije i Evropske unije, našem evropskom putu, ali i o svemu onome što se zbiva u svetu, Ukrajini i Rusiji, ali i o Agendi rasta, kao i o onome što Mišel očekuje kao nekakvu vrstu strateških reformi unutar same EU, da bismo mogli bolje da procenimo našu poziciju u narednom periodu i šta je nama činiti, kako da se tome prilagodimo i kako da izvučemo najviše za našu zemlju", rekao je Vučić.

Naveo je da su to za nas bili veoma važni i veoma dobri razgovori.

"Ja verujem da ćemo pre kraja godine već imati prve tranše novca iz Agende rasta", rekao je Vučić.

Vučić:Borićemo se za interese našeg naroda na KiM, ne očekujem velike zaključke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas uoči početka nove runde dijaloga u Briselu na visokom nivou da će se boriti za interese našeg naroda na Kosovu i Metohiji i ukazati na njihovu tešku poziciju, ali da ne očekuje velike zaključke.

On je na pitanje novinara šta očekuje od razgovora sa Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom, a onda i od trilateralnog razgovora sa Boreljom, Lajčakom i Aljbinom Kurtijem rekao da od susreta sa Kurtijem ne očekuje ništa.

"Šta očekujemo od susreta sa Kurtijem? Ništa. Očekujem da će malo da drami, viče, dok mu ne kažem da se malo zaustavi, kao i obično. Onda će on da izađe opet da kaže, mali Putin je ne znam šta govorio, radio. Baš kao i uvek, ništa posebno", rekao je Vučić.

Vučić iz Brisela: Čestitam Marku Ruteu na izboru za generalnog sekretara NATO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da čestita Marku Ruteu na izboru za mesto generalnog sekretara NATO i izrazio očekivanje da će sa njim imati odličnu komunikaciju kao i do sada.

"Marku Ruteu čestitam, mi smo imali odličnu komunikaciju sa njim, i sa Stoltenbergom, uprkos svim našim razlikama, nadam se da takvu komunikaciju možemo da imamo i sa Ruteom", rekao je predsednik.

Vrlo korektan odnos, dodao je, ali ništa to ne znači kada pričate o poslu.

Na pitanje da li će se nešto promeniti kada je reč o Rusiji, da li je poruka Moskvi izbor Kaje Kalas za šefa diplomatije EU, predsednik je rekao da on nije predsednik Rusije, i da je sve što rade poruka Moskvi.

"Ne znam kakve to veze uvek mora da ima sa Srbijom? Mogu da vam kažem da ne vidim način da prestane rat u Ukrajini, video sam sada kinesku inicijativu koje dobra i pozdravljam je, a sad, šest tačaka videćete i sami, mislim da je više od 100 zemalja tu inicijativu podržalo, što je veoma važno. Tu se govori o prekidu vatre odmah, pa kada prestanu ljudi da ginu da se sedne i razgovara", rekao je Vučić i dodao da ne vidi način da se to dogodi.

 

Vučić: Spremni smo da učestvujemo u pronalaženju kompromisnih rešenja, ali Priština ne želi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da kada je reč o KiM priznaje samo Povelju UN i Rezoluciju 1244 jer to predstavlja temelj međunarodnog pravnog poretka i dodao da je spreman da učestvuje u pronalaženju kompromisnih rešenja sa kosovskim Albancima, što je pokazao i u prethodnom periodu, ali da druga strana ništa nije učinila po tom pitanju.

Vučić je u razgovoru sa albanskim novinarom naveo da postoji prostor za kompromise, ali da druga strana nije u stanju da ispuni ono što je obećala pre 11 godina, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

"Srpska strana se bavila mnogim pitanjima, od pravosuđa, tužilaštva, regionalne policije, registarskih tablica, ličnih dokumenata i svega ostalog. Ništa nisu uradili, osim što su s vremena na vreme mučili i terorisali Srbe i proterivali ih sa njihovih kućnih pragova", rekao je Vučić.

On je, na pitanje kako komentariše predlog visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borelja da se ukinu mere EU protiv tzv. Kosova, rekao da ne želi da vodi antialbansku politiku, kao što oni, dodao je, vode antisrpsku.