27. jun 2024 13:35

Glišić: Država će pomoći građanima čija je imovina uništena

Izvor: TANJUG

podeli vest

Glišić: Država će pomoći građanima čija je imovina uništena

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZA JAVNA ULAGANJA/LIVE PRODUCTIN

BEOGRAD - Ministar za javna ulaganja Darko Glišić izjavio je danas da svi čija je imovina pretrpela štetu usled jučerašnjeg nevremena treba da se jave lokalnim samoupravama, kako bi komisije izašle na lice mesta i utvrdile štetu, na osnovu koje bi građani dobili pomoć od države.

Glišić je za RTS rekao da će procena štete nastale u elementarnim nepogodama koje su pogodile više opština u Srbiji biti poznata tokom jula, a tada će se znati i kolika sredstva će država opredeliti za pomoć oštećenim građanima.

"Sva lica koja su pretrpela štetu treba da se jave svojim lokalnim samoupravama, štabovima za vanredne situacije i da štabovi zajedno sa opštinom formiraju komisije koje će da izađu na lice mesta i zajedno sa građanima utvrde štetu i da zapisnike pošalju nadležnom ministarstvu. Kada se zapisnici verifikuju, oni se šalju nazad lokalnim samoupravama koja izdaje rešenje koje se upućuje Vladi Srbije na osnovu kojeg se isplaćuje državna pomoć.Ovde se ne radi ni o kakvoj nadoknadi štete jer niko nije načinio štetu, već je reč o ćudi prirode odnosno elementarnoj nepogodi", pojasnio je za Glišić.

Kako je naveo, brzina kojom će se rešenja izdavati, zavisi od područja koje je nepogoda zahvatila, navodeći primer opštine Golubac na čijem je području više od hiljadu objekata pretrpelo štetu.

"Lokalne samouprave u saradnji sa svojim štabovima treba da vide da otklone štetu, ukoliko ona nije dramatično velika. Kada govorimo o Golupcu, Osečini i Velikom Gradištu to jesu opštine koje su zaista stradale i to je evidentno po svim podacima koje smo dobili. Međutim, taj ciklon je zahvatio neke opštine samo u delovima gde su stradala pojedina sela i tu lokalne samouprave treba interventno da reaguju i da im pomognu da prevaziđu probleme, a država upućuje novčanu pomoć na osnovu zapisnika o šteti koje utvrde komisije", rekao je Glišić.

Ministar za javna ulaganja je ponovio apel građanima da osiguraju svoju imovinu.

"Zamolio bih građane da ubuduće razmišljaju o osiguranje svoje imovine useva i drugih dobara kako bi imali miran san i kako bi mogli da naplate štetu ako do nje dođe", rekao je Darko Glišić.