27. jun 2024 17:24

Žiofre: EU sa 9,6 miliona podržala 18 projekata koji će aktivirati razvoj u 30 sredina

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žiofre: EU sa 9,6 miliona podržala 18 projekata koji će aktivirati razvoj u 30 sredina

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD  -

Ambasador Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žiofre ocenio je danas da 9,6 milona evra koje će EU kroz projekat "EU pro plus" uložiti u 18 integralnih projekata u 30 lokalnih samouprava, predstavljaju podršku ravnomernom razvoju Srbije u cilju smanjenja dispariteta i obezbeđivanja opšte perspektive za sve građane, između ostalog i kroz aktiviranje potencijala i resursa.

"Ovih 18 projekata koji će biti sprovedeni uz podršku EU uz podršku EU sa 9,6 miliona evra imaće konkretne efekte na građane i regione. Oni su rezultat zajedničkog napora da se unapredi razvojno planiranje u Srbiji, da se stvore nove najbolje prakse koje će doprineti ravnomernom regionalnom razvoju", rekao je Žiofre na predstavljanju projekata, koje će EU podržati preko EU PRO Plus programa, a u koji će lokalne samouprave uložiti 3,2 miliona evra.

Žifore je izrazio zadovoljstvo što će na taj način EU pomoći, između ostalog, razvoju turizma u Zaječarskom i Šumadijskom okrugu, upravljanju otpadom u Leskovcu i Novom Pazaru, socijalnoj inkluziji u Šapcu i unapređenju obrazovanja u Pirotskom okrugu.

Prema njegovim rečima, kroz EU PRO Plus program, primenjen je integralni teritorijalni pristup razvoju, prilagođen kontekstu u Srbiji, koji je prvo doveo do razvoja 12 teritorijalnih strategija u kojima su zatim definisani strateški projkekti za određene teritorije čiju realizaciju podržava EU.

"Projekti su rezultat naših zajedničkih napora da unapredimo planiranje razvoja u Srbiji i primenimo teritorijalne instrumente i najbolje prakse EU kako bismo doprineli uravnoteženijem regionalnom razvoju", rekao je Žiofre koji je najavio da će EU nastaviti da podržava integralni teritorijalni razvoj u Srbiji kroz novi program koji bi trebalo da bude potpisan do kraja godine a koji će sprovoditi Stalna konferencija gradova i opština uz podršku UNOPS-a.

To je poglavlje koje sada počinjemo, a krajni cilje da on postane deo kohezione politike EU uz velika stredstva koja će ostaviti efekat na živote građana Srbije, rekao je Žiofre.

Podsetio je da su pojedine države koje su ušle u EU pre dve decenije sa prosečnim prihodom po glavi stanovnika od 50 odsto u odnosu na najrazvijenije, danas na 80 odsto i dodao da se taj raskorak između najmanje razvijenih i onih najrazvijenijih smanjuje.

Uvereni smo, uzevši u obzir taj dipsparitet da i Srbija i njeni građani mogu da ostvare veliku korist od kohezione politike dok ne postanu deo EU, rekao je Žiofre.

Kao rezultat imamo 18 projekata podrške koji će aktivirati potencijale i resurse konkretnih teritorija, pomoći da se reše problemi i promoviše saradnja između gradova uz aktivino učešće civlnog i poslovnog sektora i lokalne samouprave.

Ovi projekti će, prema rečima šefa programa UNOPS-a u Srbiji Marka Vujačića biti usmereni na unapređenje urbanih područja, bolje uslove za obrazovanje i sport, socijalnu inkluziju, upravljanje otpadom i zaštitu životne sredine kao i na razvoj turizma i očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa na području 11 teritorija u okviru kojih će biti sprovedeni.

Vujačić je naglasio da će program doneti inovacije i bolji kvalitet života za građane. Dodao je i da se upravo korz taj program gradi sistem za budućnost.

Zajedno sa ambasadorom Žiofreom sertifikate je uručila i ministarka za evrointegracije Tanja Miščević.

Jedan od projekata, a koji su razvojni mehanizam je i "CREST kulturni preporod za bogatiji turizam u Šumadiji", za koji je aplicirala Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja za četiri opšitne - Aranđelovac, Topolu, Raču i Knić, a koji podrazumeva dugoročna rešenja čija je ukupna vrednost 1,5 milina od čega je EU izdvojila 1,24 miliona.

Projektna incijativa se, prema rečima direkora agencije Nenada Popovića, između ostalog odnosi na pećinu Risovaču i izgradnju edukativno vizitorskog centra, rekonstrukciju Kraljeve vinarije u Topoli, Dom kulture u Boraču u Kniću, i ulaganja u rodno selo Vožda Karađorđa, što bi pokrenuo turu stazama Karađorđa.

Drugi odobreni projekat, dodao je Popović, uključuje Revitalizaciju Vojnotehničkog zavoda, koji je najveći kompleks industijskog nasleđa u jugoistočnoj Evropi.

U Novom Pazaru radiće se na Unapređenju upravljanja reciklažnim optadom sa akcentom na tekstil - teksas, rekao je Faruk Suljović predstavnik Grada Novi Pazar koji je i aplicirao za projekat.

Projekti su odabrani putem javnog poziva EU PRO Plus programa među 22 prijave.

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 40 miliona evra.

Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije.