28. jun 2024 13:15

Popović za Vidovdan posetio manastir Hilandar

Izvor: TANJUG

podeli vest

Popović za Vidovdan posetio manastir Hilandar

Foto: TANJUG/HILANDAR

HILANDAR - Ministar bez portfelja zadužen za međunarodnu ekonomsku saradnju Nenad Popović, u svojstvu izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, posetio je 27. i 28. juna, za Vidovdan, manastir Hilandar na Svetoj Gori u Grčkoj.

Popović je igumanu arhimandritu Metodiju i hilandarskom bratstvu preneo lične pozdrave predsednika Srbije, kao i njegovu podršku obnovi i očuvanju duhovnog i kulturno-istorijskog nasleđa koje baštini manastir Hilandar, saopšteno je iz Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Istakao je da Vučić i Vlada Srbije prepoznaju neprocenjivi značaj i mesto koje Hilandar zauzima u istoriji i kolektivnom osećanju srpskog naroda, kao i ugled manastira u svetskom Pravoslavlju.

U okviru posete Popović je prisustvovao prazničnim bogosluženjima koja su započela svenoćnim bdenjem, a završena u ranim jutarnjim časovima Sabornom svetom liturgijom, i u nastavku monaškom trpezom. Popović je obišao radove na konacima Igumenarija i Dohija, čijom realizacijom se završava obnova izgorelog dela manastira.

Takođe, Popović je razgovarao sa igumanom Metodijem o predstojećim planovima za rekonstrukciju manastirske riznice i izgradnju depoa za čuvanje hilandarske zbirke ikona, povelja i rukopisnih knjiga, koja predstavlja najveću kolekciju sveštene umetnosti i rukopisne književnosti srpskog naroda.

Manastir Hilandar nastradao je u razornom požaru 2004. godine kada je izgorela cela severna polovina manastirskog kompleksa, ali su ipak sačuvani najznačajniji spomenici srednjovekovne graditeljske baštine kao što su Saborna crkva i Trpezarija.

Dve godine kasnije započeo je poduhvat obnove Hilandara.