29. jun 2024 11:48

Kurtović: Ponosimo se suživotom i dobrim međunacionalnim odnosima u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kurtović: Ponosimo se suživotom i dobrim međunacionalnim odnosima u Srbiji

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO LJMODD

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Rejhan Kurtović poručio je danas prilikom posete delegacije Savetodavnog tela, da je Srbija multinacionalna i multikonfesionalna država u kojoj, pored većinskog srpskog naroda, žive i pripadnici 24 nacionale manjine koje imaju značajan udeo u ukupnom broju stanovnika.

Delegacija Savetodavnog komiteta posetila je Srbiju u periodu od 24. do 28. juna u sklopu monitoringa nad sprovođenjem Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Saveta Evrope, a cilj posete jeste da stekne što potpuniju i objektivniju sliku o ostvarivanju obaveza proisteklih iz Okvirne konvencije.

Državni sekretar je naglasio da od momenta usvajanja Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjin, Srbija beleži stalne napretke na polju zaštite nacionalnih manjina što se jasno može videti iz različitih izveštaja i stalnog monitoringa u primeni iste.

"Ponosimo se suživotom i dobrim međunacionalim odnosima u našoj državi, kao i svim dobrim primerima integracije nacionalnih manjina", rekao je Kurtović, saopštilo je ministarstvo.

Prema njegovim rečima, Srbija je jedna od retkih država koja ima i poseban zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, koji predstavlja polaznu bazu za funkcionisanje 24 nacionalna saveta nacionalnih manjina, kao samoupravnih tela nacionalnih manjina u oblastima službene upotrebe jezika i pisma, informisanja, kulture i obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina.

"U prethodnom periodu, Srbija je učinila veliki napredak u stvaranju zakonodavnog i institucionalnog okvira za zaštitu prava nacionalnih manjina", kazao je Kurtović.

On je dodao da u periodu koji je predstoji sledi dodatno unapređujemo položaj nacionalnih manjina, pre svega kroz punu implementaciju zakonodavnog i strateškog okvira manjinskih prava, kao i finansiranje aktivnosti i projekata od značaja za nacionalne manjine.

Tokom posete delegacija je obišla više gradova i opština i razgovarala sa predstavnicima lokalnih organa, kao i predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija, saopštilo je Ministartvo za ljudska i manjinska prava.

Poslednjeg dana boravka delegacije organizovan je sastanak sa predstavnicima oko 30 nadležnih državnih i pokrajinskih organa i tela.

Predstavnici Savetodavnog komiteta posebno su se pozitivno izjasnili o načinu na koji je sproveden popis stanovništva 2022. i ukazali da tokom posete i razgovora sa pripadnicima nacionalnih manjina nije bilo primedbi u vezi sa ovim pitanjem.

Na sastanku su predstavnici Savetodavnog komiteta postavili veliki broj pitanja u vezi sa informacijama koje su dobili na terenu, na koja su im predstavnici državnih organa dali dodatna pojašnjenja, kao i konkretne podatke u vezi sa ostvarivanjem prava pripadnika nacionalnih manjina u određenim oblastima društvenog života.

Delegacija Savetodavnog komiteta je izrazila zahvalnost svim državnim organima čiji su predstavnici učestvovali na sastanku, a posebno Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog na sveobuhvatno pripremljenom državnom izveštaju o sprovođenju Okvirne konvencije, kao i na saradnji u organizaciji ove posete.

Obostrano je istaknuta neophodnost daljeg nastavka dijaloga državnih organa i Savetodavnog komiteta.

Nakon ove posete, Savetodavni komitet će izraditi Peto mišljenje o sprovođenju Okvirne konvencije u Srbiji, na koje će država imati mogućnost da da svoje komentare.

Delegaciju Savetodavnog komiteta koja je posetila Srbiju činili su Tomaš Hrustič iz Slovačke, Šarunas Liekis iz Litvanije i Besarion Bokhašvili iz Gruzije.