30. jun 2024 13:14

Antonijević: Izbori u Francuskoj protiču bez incidenata, očekuje se rast desnice

Izvor: TANJUG

podeli vest

Antonijević: Izbori u Francuskoj protiču bez incidenata, očekuje se rast desnice

Foto: Tanjug

PARIZ - Pravnik i izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbija Milan Antonijević izjavio je danas da vanredni parlamentarni izbori u Francuskoj protiču u najboljem redu, bez incidenata, kao i da se očekuje će desnica, okupljena u Nacionalnom okupljanju, osvojiti više mandata nego što ih je imala u prethodnom sazivu parlamenta.

"Očekuje se ogromna izlaznost. Od 49 miliona Francuza, koji u ovom trenutku imaju pravo glasa, očekuje se veća izlaznost nego na drugim izborima u ranijim godinama. Što se Nacionalnog okupljanja tiče, to je partija Marin Le Pen i Žordana Bardele, očekuje se drastičan porast broja mandata u odnosu na onaj koji su osvojili u prethodnom periodu, ali pretpostavlja se da taj porast neće biti dovoljan da, bez podrške drugih stranaka, formiraju vladu", poručio je Antonijević u izjavi Tanjugu iz Pariza.

Naglasio je da može doći do situacije u kojoj će najviše glasova dobiti Nacionalno okupljanje, dok bi levica, koja se posle mnogo godina ujedinila pod nazivom Novi narodni front, prema istraživanjima, trebalo da dobije šest ili sedam odsto manje glasova.

Kako je istakao Antonijević, treća grupacija je ona koja je iza predsednika Emanuela Makrona, Preporod, koja je takođe pripada centru.

"Međutim, to na francusko društvo, kao društvo koje ima razvijenu demokratiju i podelu vlasti, to ne može ni na koji način uticati u velikoj meri, a spoljna i bezbednosna politika ostaje u rukama Emanuela Macrona do kraja njegovog mandata 2027. godine", zaključio je Antonijević.