30. jun 2024 16:44

Miroslav Bjegović: Klasičan teroristički napad lica indoktriniranog verskim fanatizmom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miroslav Bjegović: Klasičan teroristički napad lica indoktriniranog verskim fanatizmom

Foto: Tanjug video

BEOGRAD  - Stručnjak za bezbednost Miroslav Bjegović izjavio je danas da je napad u subotu na izraelsku ambasadu i na pripadnika Žandarmerije bio, bez sumnje, klasičan teroristički napad, koje je izvelo lice koje je očito bilo indoktrinirano radikalnim verskim fanatizmom.

Bjegović je Tanjugu rekao da je taj teroristički napad poruka svim državama koje imaju dobre odnose sa Izraelom da se mogu naći na meti terorista.

"Ovde ne postoji slučajnost. Izraelska ambasada je bila strogo određena, ciljana meta. U ovom slučaju, nažalost, imamo ranjenog pripadnika srpske policije koji je ipak pokazao kako se brani država, kako se brani institucija, u ovom slučaju, i izraelska ambasada", rekao je Bjegović.

On smatra da taj napad verovatno ima i neke političke ciljeve, ali ističe da naša država ima odlične odnose sa Izraelom, ali i palestinskim narodom, iako oni vode, u ovom trenutku, međusobni rat do istrebljenja u Pojasu Gaze.

"Naša država ne meša se u bilo čije odnose. Ovo je, ipak, poruka možda svim onim zemljama koje imaju dobre odnose sa izraelskom državom da se mogu naći na meti terorista. Ono što jeste problem za nas, jeste što se naš sistem nacionalne bezbednosti po prvi put se susreće sa jednim terorističkim aktom", poručio je stručnjak za bezbednost.

On je istakao da lice koje je izvelo napad pre samo par godina nije imalo kontakta sa vehabijskim pokretom.

"Onda se postavlja pitanje i za naše institucije koliko imamo tu vrstu nadzora.

Takva lica, koja su bile srpske nacionalnosti i pravoslavne veroispovesti, prelaze u jednu totalno radikalnu opciju koja u sebi ima elemente nasilja. Upravo taj vehabijski pokret osnovan je na radikalnim osnovama, gde je osnivač Muhamed Vehab, i koji su zagovornici džihada kao svetog rata protiv svih nevernika, a svi nevernici su oni koji, po njihovom tumačenju, nisu muslimani", rekao je Bjegović Tanjugu.

On je istakao da na našim prostorima postoji veliko utočište vehabijskog pokreta u BiH, u selu Gornja Maoča, kod Tuzla, i da je taj pokret u direktnoj vezi sa Hamasom.

"Mi se suočavamo s tim zlom. Mislim da moramo povesti više pažnje o licima koji su spremni zbog nekih viših ideala, i koji su za kratko vreme radikalizirani toliko da su spremni i da žrtvuju svoj život, da ubijaju praktično svoj narod", rekao je Bjegović.

On je istakao da je naš sistem bezbednosti podignut na najviši nivo u smislu crvenog alarma, jer se desio teroristički napad, a upravo su kritični prvi sati ili dani, da se ne bi eventualno desio neki dominoefekat, počini još negde teroristički akt.

"Zato naši građani ne treba da se ne čude ako na mestima velikih okupljanja, na prometnim mestima, vide malo pojačano prisustvo naših bezbednosnih snaga, što je naravno dobro i to je onaj odraćajući faktor za one razmišljaju u tom pravcu", rekao je Bjegović.

Kako je rekao, ono što građani neće videti jeste da će sva lica koja su imala dodira sa terorističkim čelijama ili su direktno učestvovali u tim nekim akcijama, a nalaze se u našoj nacionalnoj bazi podataka za sprečavanje borbe terorizma u okviru BIA, biti pod apsolutnim nadzorom i kontrolom.