1. jul 2024 17:42

Elvira Kovač: Predsedavanje Mađarske Savetom EU biće od značaja za Srbiju zbog politike proširenja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Elvira Kovač: Predsedavanje Mađarske Savetom EU biće od značaja za Srbiju zbog politike proširenja

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednica Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Elvira Kovač ocenila je da će šestomesečno predsedavanje Mađarske Savetom EU koje je preuzela od danas, biti od značaja za Srbiju, budući da je ta zemlja u svom programu dala prioritet i politici proširenja EU na Zapadni Balkan.

Na pitanje od kolikog je značaja za Srbiju to što je Mađarska preuzela predsedavanje Savetom EU, Kovač je za Tanjug navela da je to značajno, jer je za tu zemlju politika proširenja EU na Zapadni Balkan visoko među prioritetima.

"Politika proširenja po Mađarskoj mora biti dosledna i zasnovana na zaslugama sa čime se u potpunosti slažemo i nadamo se da će sve više zemalja članica biti na tom stanovištu. Zapravo neke i jesu, nije Mađarska jedini prijatelj koga imamo, samo je problem što kada pričamo o proširenju, većina najviše misli na Ukrajinu, eventualno sada na Moldaviju i polako na Gruziju, a Zapadni Balkan ipak ne sme da se izgubi iz vidokruga i to je to na čemu će Mađarska ozbiljno raditi", rekla je Kovač.

Kovač je istakla da je za mir i stabilnost celog Zapadnog Balkana od velikog značaja da se naprave koraci ka politici proširenja EU na Zapadni Balkan i iskazala uverenje da će Mađarska raditi na tome tokom šestomesečnog predsedavanja.

"Verujem da Mađarska ozbiljno razgovara sa svim zemljama članicama i radi na tome da tokom njihovog predsedavanja ipak do toga dođe. Kako oni kažu i sa čime se mi u potpunosti slažemo, nije samo Srbiji i regionu neophodna Evropska unija, već je Evropskoj uniji izuzetno i značajan i neophodan Zapadni Balkan", navela je ona.

Govoreći o generalnom programu Mađarske tokom predsedavanja, Kovač je naglasila da je je po tome jasno da ta zemlja želi da joj prioriteti budu pitanja koja su od izuzetnog značaja, poput jačanja konkurentnosti EU, privrede, kao i rešavanje demografskih izazova i zaustavljanje ilegalnih migracija.

"Mađarska želi da u ovom periodu tokom šestomesečnog predsedavanja, dok je na čelu Saveta EU, ipak vrati kako oni ti kažu, Evropu na pravi put", rekla je ona.

Mađarska je danas preuzela od Belgije predsedavanje Savetom EU, a mađarski premijer Viktor Orban poručio je da je red da Budimpešta "ponovo učini Evropu velikom".

Kako je ranije objavljeno, jedan od sedam prioriteta Budimpešte tokom predsedavanja Savetom EU biće dosledna i na zaslugama zasnovana politika proširenja, uz poruku da EU ne može da bude potpuna bez pristupanja Zapadnog Balkana tom bloku.

Pored proširenja, prioriteti mađarskog predsedavanja biće konkurentnost, odbrana, ilegalne migracije, regionalni razvoj, poljoprivredna politika i demografija, navodi se na sajtu predsedavanja.

Ostalih šest prioriteta mađarskog predsedavanja odnose se na novi evropski sporazum o konkurentnosti, jačanje evropske odbrambene politike, sprečavanje ilegalnih migracija, oblikovanje budućnosti kohezione politike EU, poljoprivrednu politiku EU orijentisanu na poljoprivrednike i rešavanje demografskih izazova.

Mađarska će, nakon Belgije, predsedavati EU od 1. jula do 31. decembra.