1. jul 2024 19:15

Marina Raguš: Diplomatski odnosi Srbije i Italije na zavidnom nivou

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marina Raguš: Diplomatski odnosi Srbije i Italije na zavidnom nivou

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Potpredsednica Narodne skupštine i predsednica Odbora za spoljne poslove Marina Raguš istakla je u razgovoru sa delegacijom Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Republike Italije, koja boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, da su diplomatski odnosi dve države na zavidnom nivou.

Raguš je navela da i posle više od dvadeset godina čekanja na članstvo u Evropskoj uniji, Srbiji evrointegracije ostaju glavni spoljnopolitički prioritet.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, istakla je Srbija predstavlja konstruktivnu stranu u dijalogu, što potvrđuje i neretko učestvovanje predsednika Aleksandra Vučića u samom dijalogu, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

"Moram da apostrofiram da je Srbija sa svoje strane, potpisivanjem Briselskog sporazuma iz 2013. sve svoje obaveze na koje se obavezala ispunila, a da već 11 godina čekamo od prištinske strane da ispuni samo jednu, a to je osnivanje Zajednice srpskih opština. Znam da za vas nije argument da mi ne priznajemo tzv. Kosovo, ali argument jeste zaštita ljudskih i manjinskih prava, koja je za naše stanovništvo od ogromnog značaja", navela je ona.

Raguš je dodala da su Srbima na KiM, u 21. veku, oduzeta sva osnovna ljudska i građanska prava i ukazala na svakodnevna hapšenja Srba na administrativnim prelazima, pucnjavu čak i na decu za vreme hrišćanskih praznika, skrnavljenje srpskih manastira i svetinja, otimanje imovine srpskom stanovništvu, kršenje Briselskog sporazuma na svakom koraku, ukidanje dinara i oduzimanje Srbima prava glasanja na izborima.

Podsetila je da poslednji zakazan sastanak između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Briselu nije ni održan jer prištinski predstavnik nije hteo da učestvuje u dijalogu.

"Nije tajna da Kurti svojom politikom predstavlja koncept osnivanja velike Albanije, za koji smo mi mislili da pripada prošlosti, i da svojom samovoljom pokušava da se nametne za lidera Albanaca u regionu, što dalje ukazuje na činjenicu da bez međunarodne zajednice ovaj problem ne može da se reši", kazala je ona.

Navela je da se tu krije izazov našeg napredovanja u evrointegracijama i da građani Srbije razumeju da za Kurtija ne postoje nikakve sankcije, a da se pred Srbiju stavlja veliki broj uslova u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Raguš se zahvalila Italiji na principijelnom stavu i podršci koju je dala Srbiji kada je reč o pokušaju prijema tzv. Kosova u Savet Evrope.

Osvrćući se na usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, ona je navela da je taj potez izazvao probleme i u bošnjačkoj zajednici.

Raguš je osudila i pokušaj terorističkog napada od strane verskog konvertita na izraelsku ambasadu u Beogradu, dodajući da je sigurna da napad nije bio slučajan.

Šef delegacije Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Republike Italije Đulio Tramonti preneo je poruku da Italija snažno podržava evrointegracije Srbije, koje će nadalje produbiti veze dve zemlje.

Naveo je da Srbiji jeste mesto u Evropskoj uniji, jer ona jeste deo evropskog kontinenta i da Italija čuje i razume poziciju Republike Srbije.

Članovi italijanske delegacije istakli su da Srbiju vide kao prijatelja i dodali da podržavaju srpsku politiku mira i dijaloga.

Naveli su da bi punopravno članstvo Srbije u EU pomoglo da se prevaziđu velika otvorena geopolitička pitanja u Evropi.

Članovi Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Jovan Palalić, Stefan Krkobabić i Vladimir Đorđević razgovarali su tokom sastanka sa kolegama iz Italije govore i o temama od obostranog ekonomskog značaja i saradnji koja se proteže na zajedničke infrastrukturne projekte, promovišući regionalnu povezanost.

Ocenjeno je da strateško partnerstvo podstiče blisku saradnju u različitim oblastima, sa potencijalom za dalji rast, posebno u kontekstu aspiracija Srbije ka EU.

Sagovornici su se saglasili da će nastaviti da podržavaju međusobne odnose i jačaju ekonomske, političke i kulturne veze, navedeno je u saopštenju.