3. jul 2024 18:08

Ministar pravde i policije Švajcarske Konfederacije posetio Centar za azil u Obrenovcu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar pravde i policije Švajcarske Konfederacije posetio Centar za azil u Obrenovcu

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

OBRENOVAC - Federalni ministar pravde i policije Švajcarske Konfederacije Beat Jans posetio je danas Centar za azil u Obrenovcu i tom prilikom se upoznao sa načinom rada azila i aktivnostima koje se sprovode u okviru njega.

Njega je ispred Centra za azil dočekala zamenica komesara za izbeglice i migracije Srbije Svetlana Velimirović.

Jans je rekao za Tanjug da je impresioniran onim što je urađeno u okviru Centra i ukazao da postoji mnogo svetskih izazova kada je reč migrantima i migracijama.

"Srbija podiže svoje standarde u tretiranju i pomoći u rešavanja različitih problema koji su u porastu u vezi sa migrantima.Zahvalio bih se Vladi Srbije za saradnju po ovom pitanju", rekao je Jans.

Dodao je da sve zemlje u Evropi treba da pomognu onima kojima je potrebno da pronađu sklonište i smeštaj.

Govoreći o sporazumu o Migracionom partnerstvu između Srbije i Švajcarske od 2009. godine, Jans je naveo da su sve aktivnosti koje se obavljaju u Centru veoma produkrivne i da ispunjavaju sve ciljeve koji su postavljeni u tom sporazumu.

Velimirović je navela da je poseta Jansa veoma značajana i da je imao prilike da se upozna sa radom Centra za azil, kao i aktivnostima koje se sprovode.

"Ova poseta pružila je priliku za upoznavanje sa kapacitetima Centra, aktivnostima koje se sprovode,načinom rada, kao i mogućnostima za unapređenje uslova za azilante", rekla je Velimirović.

Ona je istakla da je njegova poseta veoma značajna za Srbiju i zbog toga što dve zemlje već 14 godina veže migraciono partnerstvo.

"Želim da izrazim veliku zahvalnost Jansu na poseti i razmeni iskustva i nadamo se nastavku uspešne saradnje između dve zemlje", navela je Velimirović.

Nakon obilaska Centra, Jans, Velimirović i ostali članovi delegacije održali su sastanak.