4. jul 2024 09:05

Ministri energetike: Radićemo na još snažnijem povezivanju Srbije i Republike Srpske u energetici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministri energetike: Radićemo na još snažnijem povezivanju Srbije i Republike Srpske u energetici

Foto: Tanjug

BANJALUKA - Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je u Banjaluci sa ministrom energetike Republike Srpske Petrom Đokićem o produbljivanju saradnje u oblasti rudarstva i energetike.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, ministri su se saglasili da će nastaviti da razmenjuju iskustva i prakse po pitanju realizacije direktiva i propisa EU, posebno onih koje se sprovode kroz Energetsku zajednicu.

"Energetika je i na Svesrpskom saboru prepoznata kao oblast od krucijalnog značaja za dalju saradnju i razvoj i radićemo na još snažnijem povezivanju Srbije i Republike Srpske u energetskom, ali i rudarskom sektoru. Kako bismo konkretizovali dalje korake, izradili smo mapu puta za unapređenje bilateralne saradnje Srbije i RS, koja obuhvata i saradnju na strateškim projektima", kazala je Đedović Handanović.

Ona je navela da će se jačati saradnja kroz bolje povezivanje i gasovodima i hidroelektranama, kao i realizacijom zajedničkih projekata.

"Pomaganjem jedni drugima i iskorišćavanjem zajedničkih potencijala možemo prevazići izazove koje imamo u energetskom sektoru u smislu dekarbonizacije i energetske tranzicije", kazala je ministarka.

Đedović Handanović, koja boravi u zvaničnoj poseti Banjaluci je, kako se navodi u saopštenju, podsetila i da je na prethodnom sastanku dogovoreno da se obnovi rad zajedničkog Energetskog komiteta Srbije i RS, sa ulogom da intenzivnije prati realizaciju postojećih projekata i predlaže nove.

"Ministarstvo je dalo predlog članova komiteta, a dogovorili smo i formiranje podkomiteta po sektorima. Razgovarali smo i o realizaciji započetih projekata, među kojima je najvažniji projekat izgradnja Hidroelektrane (HE) Buk Bijela", rekla je ona.

Kako je dodala, oko tog projekta se nastavljaju razgovori sa Crnom Gorom, kako bi se završile sve neophodne studije koje su bitne da bi se taj projekat nastavio.

Prema rečima ministarke rudarstva i energetike Srbije, dogovoreno je i da se intenzivira saradnja između energetskih preduzeća Srbije i RS, što je važno zbog novih zajedničkih projekata u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), unapređenja mreže i veće sigurnosti snabdevanja ne samo strujom, već i gasom.

"Razgovarali smo o nastavku gasifikacije u RS izgradnjom magistralnog gasovoda i pripremi tehničke dokumentacije, kao i o načinima za proširivanje delatnosti postojećih zajedničkih energetskih preduzeća koje bi na taj način mogle da iskoriste pun potencijal. Pričaćemo i sa Federacijom Bosne i Hercegovine, kako bismo definisali koji projekti mogu sve zajedno da nas učine energetski sigurnijim", rekla je Đedović Handanović.

U saopštenju se navodi da je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić zahvalio ministarki na gostoprimstvu prilikom prethodne posete delegacije RS Beogradu i istakao da energetiku smatra stubom razvoja zajedničkih aktivnosti u narednom periodu.

"Mi smo prihvatili mapu puta za unapređenje bilateralne saradnje Srbije i RS, koju je izradilo Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije, što znači dalji razvoj zajedničkih projekata, pored postojećih. Planiramo izradu glavnog projekta za magistralni gasovod Bijeljina do Novog Grada", rekao je Đokić.