4. jul 2024 10:29

Ljepojević: Ne bi trebalo očekivati političke promene nakon izbora u Velikoj Britaniji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ljepojević: Ne bi trebalo očekivati političke promene nakon izbora u Velikoj Britaniji

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Spoljnopolitički analitičar Siniša Ljepojević izjavio je danas da iako mogu da se očekuju promene u partijama koje su na vlasti u Velikoj Britaniji nakon opštih izbora koji se održavaju danas, jer laburisti vode skoro duplo više od vladajućih konzervativaca, ne bi trebalo očekivati političke promene.

Kako je naveo za Tanjug, političke razlike između dve vodeće partije u Velikoj Britaniji su odavno nestale zbog čega ne bi trebalo očekivati promene u politici Velike Britanije prema svetu i u samoj Velikoj Britaniji.

"Laburisti obično nose sa sobom povećanje poreza i to bi verovatno moglo da bude, ali suštinski politički pristup je potpuno isti i jedne i druge partije što govori da odluke u stvari donosi neko drugi a ne izabrani predstavnici naroda. Stvorena je moćna paradržavna struktura vezana za američku paradržavnu strukturu i oni su ti koji odlučuju, a ne izabrani predstavnici naroda", objasnio je Ljepojević.

Na pitanje zašto je britanski premijer Riši Sunak raspisao izbore i da li je on raspisivanjem vanrednih izbora sve stavio na kocku kao i francuski predsednik Emanuel Makron, Ljepojević je rekao da je verovatno neko drugi odlučio da se raspišu izbori u Velikoj Britaniji, ocenivši da je kao i u Francuskoj procena verovatno bila da bi bilo kakvo čekanje, makar i par meseci, bilo još katastrofalnija za konzervativnu partiju i za samu Veliku Britaniju jer je ona iznutra dospela u političku blokadu i duboku krizu.

U Velikoj Britaniji danas se održavaju opšti izbori na kojima će birači izabrati 650 poslanika Donjeg doma parlamenta, Doma komuna, a posle čega će lider stranke s najviše glasova dobiti mandat da sastavi novu vladu i postane premijer.

Velika Britanija je podeljena na 650 oblasti, koje se nazivaju izbornim jedinicama, a glasači u svakoj od ovih izbornih jedinica biraju po jednog poslanika za Dom komuna, donji dom Skupštine Ujedinjenog Kraljevstva.