5. jul 2024 15:43

Usame Zukorlić: Terorizam nema veru, generalizacija nepravedna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Usame Zukorlić: Terorizam nema veru, generalizacija nepravedna

Foto: Tanjug video

BEOGRAD  - Ministar bez portfelja u Vladi Srbije i predsednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić rekao je danas da je položaj Bošnjaka u Srbiji bolji nego ranije, a povodom terorističkog akta u Beogradu ocenio da takvi događaji imaju potencijal da podižu tenzije u društvu i naglasio da terorizam nema veru i ne sme da se koristi uz ime vere, kao što je izraz "islamski terorizam".

On je ocenio da je svako generalizovanje opasno i nepravedno prema nevinoj većini pripadnika religije.

"Apelujem na važnost mudrog postupanja, neishitrenih reakcija i biranja reči, posebno kada se komentarišu islamske prakse i običaji, da se ne bi dodatno narušili krhki odnosi i suživot", rekao je Zukorlić za magazin "Diplomacy & Commerce".

On je tako odgovorio na pitanje koliko teroristički akt ispred izraelske ambasade može da utiče na odnos vlasti, medija i pripadnika većinskog naroda prema muslimanskim vernicima i Bošnjacima kao manjini, jer, kako je rekao, događaji tog tipa imaju potencijal da podižu tenzije u društvu i da stigmatizuju pre svega muslimansku zajednicu.

Na pitanje koliko je u javnosti nepoznanica kada je reč o vehabijama, konvertitstvu iz jedne vere u drugu i ostalim pojmovima koji su ovih dana u centru pažnje, Zukorlić je naveo da javnost često nema dovoljno informacija o pojmovima koje se koriste kako u tretiranju ektremizma koji postoji i kod muslimana, tako i sa pojmovima koje koriste i kako ih razumeju muslimani, što dovodi do nerazumevanja i predrasuda.

"Kao ministar, zalagaću se za edukaciju i informisanje javnosti kroz medije i obrazovne programe, kako bi se smanjile nepoznanice i promovisala tolerancija i međusobno razumevanje. Bitno je naglasiti da terorizam nema veru i ne sme se koristiti uz ime vere, kao što je izraz ‘islamski terorizam‘ i da je svako generalizovanje opasno i nepravedno prema nevinoj većini pripadnika religije, što na koncu potpiruje jednu drugu opasnu pojavu, a to je ‘islamofobija‘ koja je u Srbiji trenutno na najnižem stepenu", rekao je on.

Na pitanje kakav je položaj Bošnjaka danas i gde postoji prostor za poboljšanje, Zukorlić je naveo da su Bošnjaci aktivni učesnici u političkom, ekonomskom i kulturnom životu zemlje, ali se suočavaju sa izazovima u oblastima obrazovanja na maternjem jeziku i proporcionalne zastupljenosti u javnim ustanovama.

Naveo je da i dalje ima puno prostora za poboljšanje, na čemu se radi kroz institucionalne reforme i projekte, što je, ističe, spor, ali jedini put.

Govoreći o važnosti što region Sandžaka ima svoje predstavnike u izvršnoj vlasti, Zukorlić je rekao da Bošnjaci Sandžaka po prvi put imaju u Vladi lidera stranke koji će autohtono i izvorno da ih predstavlja, daleko od, kako je naveo, poltronske s jedne strane, ili primitivne politike s druge strane na koju su navikli od ranijih lidera.

"Naše prisustvo omogućava bolju komunikaciju i koordinaciju sa centralnom vlašću, što je od suštinskog značaja za ravnomerni razvoj i rešavanje specifičnih problema sa kojima se manjinski narodi suočavaju", rekao je on.

Na pitanje šta je to što kao ministar i neko ko nije iz Beograda može da učini da se smanje razvojne razlike unutar Srbije između glavnog grada i ostatka zemlje, Zukorlić je rekao da može da doprinese smanjenju razlika kroz insitiranje na ravnomernijoj raspodeli.

"Inicijative za podršku lokalnim preduzetnicima, razvoj infrastrukture i poboljšanje obrazovnih i zdravstvenih usluga su ključni koraci ka smanjenju tih razlika, na kojim poljima je Vlada u proteklom periodu učinila značajne iskorake, a kao plod dogovora dve najdominantnije stranke kod Srba i Bošnjaka u Srbiji", rekao je on.

Na pitanje sa kojim diplomatama u Beogradu ima najintenzivniju saradnju a gde smatra da ima prostora za poboljšanje, Zukorlić je istakao da najintenzivniju saradnju ima sa diplomatama iz zemalja koje su zainteresovane za jačanje regionalne saradnje i društvene stabilnosti kao i za položaj Bošnjaka u Srbiji.

"Saradnja sa diplomatama u Beogradu je od vitalnog značaja za jačanje regionalne saradnje i društvene stabilnosti. Postoji prostor za poboljšanje saradnje sa diplomatama iz Zapadne Evrope i Azije, kako bismo proširili mrežu podrške i investicija", rekao je on.