9. jul 2024 10:31

Barac: Napad na kadete je jasno zlonamerno upućen apel protiv Srba u BiH

Izvor: TANJUG

podeli vest

Barac: Napad na kadete je jasno zlonamerno upućen apel protiv Srba u BiH

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je danas da je veoma značajno što će Srbiju na samitu u Vašingtonu kojim se obeležava 75 godina NATO alijanse predstavljati ministar spoljnih poslova Marko Đurić, jer Srbija treba da bude deo svih mirovnih procesa, istakavši da je NATO nastao sa idejom odbrambenog kolektivnog saveza

"U nekom periodu, postoje tačno ti segmenti rasta i razvoja NATO-a. Jedna od njih je kada se iz faze odbrane ili kolektivne bezbednosti ipak preselio na teren intervencionizma gde se upustio u kreiranje dešavanja širom sveta i u potpunosti dobio drugačiju konotaciju", rekao je on za Tanjug.

Barac kaže da svaki vojni savez može biti i mirovni savez ukoliko radi na izgradnji mira, zbog čega smatra da je važno da prisustvo Srbije u Vašingtonu kako bi radila na izgradnji mira.

Dodaje da Srbija ima najbolje moguće odnose i sa Rusijom, Kinom kao i sa NATO-om i SAD jer jedino tako može da odbrani srpske interese.

Na pitanje o učešću kadeta Vojne i Policijske akademije u obeležavanju 82. godišnjice Bitke na Kozari i izjave hrvatskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića da mora da se utvrdi ko je odobrio "ulazak Vojske Srbije na teritoriju BiH", barac ističe da je napad na kadete Vojne akademije jasno zlonamerno upućen apel protiv Srba koji žive u BiH.

On je rekao da je to još jedna poruka koja treba da uzburka javnost, koja stvara tentzije među narodima i ne doprinosi miru u regionu, napomenuvši da takve poruke iz Sarajeva nisu napad na Srbiju već na srpski narod i proces pomirenja.

"Ovih dana se dešavaju ne bih rekao slučajno, ti napadi iz svih pravaca na sve što predstavlja neku pravnu arhitekturu za opstanak Srba na tom prostoru, da li je to bila Zajednica srpskih opština, da li je to bio Dejtonski sporazum, šta god treba da omogući mehanizam za zaštitu Srba se napada", naveo je Barac.

Na pitanje koliko je značajno što se pokrenula polemika oko iskopavanja litijuma u Srbiji, Barac je istakao da je važno da se otvori tema na koji način upodobiti pravni prostor tome da se zaštiti životna sredina kako se ne bi osetila posledica, a da sa druge strane rudarenje donese ekonomsku moć Srbiji, da rudarenjem litijuma Srbija postane bogata država i da svaki građanin vidi benefit što se rudari litijum.

"Vrlo je važno otvarati važne teme, rudarenje je važno još od srednjovekovne Srbije pa do danas. Rudarenje je bila važna grana u Srbiji zahvaljujući kojoj smo imali rast i razvoj. Posmatrajući samo primer Norveške, da je ona osamdesetih godina odlučila da ne eksploatiše naftu da li bi sada bila ovako bogata i uređena država, pa ne bi bila", poručio je on.