10. jul 2024 10:49

U Majncu otvorena konferencija "Uvod u budućnost", SRB predstavlja ministarka Begović

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Majncu otvorena konferencija "Uvod u budućnost", SRB predstavlja ministarka Begović

Foto: Tanjug

MAJNC - U Majncu je danas otvorena konferencija “Uvod u budućnost”, jedan od vodećih skupova u svetu posvećen budućnosti nauke i tehnologije, a Srbiju predstavlja ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

Na samom početku učesnici su poručili da savremena nauka zahteva multidisciplinarnost i saradnju u svim oblastima.

Prvi put ove godine na konferenciji učestvuje Srbija, koju će predstavljati ministarka Begović, koja će pored brojnih sastanaka održati i uvodno predavanje drugog dana konferencije.

Na ovoj prestižnoj konferenciji koja je okupila više od 2.500 učesnika i 70 govornika, zaključeno je da je ovo zlatna era nauke, kao i da se tržišta preoblikuju raznim oblicima nauke od robotike do veštačke inteligencije.

Predsedavajući izvršnog odbora i Odbora porodice Merk Johanes Bailou rekao je da se naš život u potpunosti menja, a da je pravi primer toga što se ljudi danas pretežno informišu preko društvenih medija, ali samim tim se i suočavaju sa potencijalnim rizikom od populizma i lažnih vesti.

"Selektuju ljudi, ali ta selekcija nije uvek racionalna. Zato moramo da se ponašamo racionalno. Nauka za opšte dobro je krajnji cilj. Javnost očekuje da istupimo i pokažemo šta smo uradili“, rekao je on i dodao da je moderna nauka komplikovana, a tehnologija kompleksna.

Izvršna direktorka i predsednica Izvršnog odbora Merka Belen Gariho rekla je da je bitna i saradnja različitih naučnih disciplina.

"Najviše napretka u budućnosti desiće se kroz saradnju nauke i naučnika ovde kombinujemo od biotehnologije, zdravstva i sličino“, rekla je ona.

Najavila je da će tokom konferencije biti dodeljena nagrada te kompanije vredna milion evra, koja je kako je rekla skoro isto važna kao i Nobelova nagrada.

Ministar nauke i zdravlja Rajnland-Falca Klemens Hoh izjavio je da će u Majncu biti osnovan naučni kampus

Ministar nauke i tehnike Klemens Hoh izjavio je da se u Majncu gradi naučni kampus, sa laboratorijom koja nudi nove mogućnosti za zapošljavanje.

"Investiramo nekoliko milijardi evra u to u taj kampus. Veoma sam uzbuđen zbog toga i istraživanja koja će se tu obavljati“, rekao je Hoh.

Gradonačelnik Majnca Nino Hase rekao je da je poslednjih nekoliko godina Majnc najnapredniji grad kada se radi o nauci i biotehnologiji.

"Istraživanja i posvećenost stoje iza razvoja uma", rekao je on.

Na konferenciji će predavanja održati vodeći naučnici i inovatori među kojima su dobitnici Nobelove nagrade Stiven Ču, Ada Jonas, Robert Huber.

Skup će se završiti dodelom nagrade.