10. jul 2024 13:08

Žarić Kovačević započela posete upravnim okruzima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žarić Kovačević započela posete upravnim okruzima

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

SMEDEREVO - Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević održala je danas u Smederevu, u sedištu Podunavskog upravnog okruga, sastanak sa načelnicom upravnog okruga Jasnom Avramović i predsednicima opština sa područja Podunavskog upravnog okruga.

Žarić Kovačević je nakon sastanka naglasila da je današnjim dolaskom u Smederevo započela sa posetama upravnim okruzima što je i obećala na nedavno održanom sastanku sa načelnicma upravnih okruga u Srbiji.

"Upravni okrug je produžena ruke države i važno je da područne okružne jedinice državnih organa imaju na raspolaganju dobre uslove za rad i da deluju jedinstveno i usklađeno", kazala je ministarka i dodala da želi da inicira da se dodatno osnaži i pospeši komunikacija između republičkog novoa i lokalne samouprave, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Ona je naglasila da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave sprovodi politiku otvorene saradnje, planiranja, razgovora i dogovora između institucija i različitih nivoa vlasti, što je osnovni mehanizam za rešavanje problema i postizanje napretka.

"U Podunavskom okrugu Ministarstvo je veoma aktivno i nastavljamo da ulažemo u razvoj ovog kraja. U nekoliko poslednjih godina Ministarstvo je na području Podunavskog upravnog okruga uložilo više od 120 miliona dinara“, poručila je ministarka, objasnivši da u tekućoj godini, u Velikoj Plani MDULS sa 15 miliona dinara pomaže unapređenje javne rasvete, a da su u Smederevskoj Palanci u toku radovi na investicionom održavanju, odnosno rekonstrukciji dela ulice Prvog srpskog ustanka, koja ima status pešačke zone, te da Ministarstvo pomaže realizaciju ovog projekta sa 20 miliona dinara.

Ona se osvrnula i na to da je i prošle godine dosta toga urađeno na ovom prostoru, navodeći da je u Velikoj Plani otvoreno jedinstveno upravno mesto i da je rekonstruisan plato ispred centra za kulturu „Masuka“, a da je samo godinu dana ranije uloženo 30 miliona dinara u obnovu centralne kuhinje vrtića „Plavi čuperak“ u Smederevskoj Palanci.

Podsetila je i da je ranije u Velikoj Plani uz podršku MDULS-a sanirana gradska kuća i zapadno krilo zgrade opštine, zatim da je uveden moderni elektronski sistem u lokalni parlament, kao i da u Smederevskoj Palanci funkcioniše jedinstveno upravno mesto koje je među prvima otvoreno u Srbiji.

Na današnjem sastanku je bilo reči o aktuelnom stanju, a diskutovano je i o važnim pitanjima od interesa za bolji život građana. Sagovornici su se složili da je komunikacija između države i lokalne samouprave važna za ostvarivanje ubrzanog infrastrukturnog i društvenog razvoja.

Pored ministra državne uprave i lokalne samouprave Jelene Žarić Kovačević i načelnika UO Jasne Avramović, sastanku su prisustvovali predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen, predsednik opštine Velika Plana Strahinja Pavešković, kao i predsednici skupština ove dve opštine, Radmila Radisavljević i Dušan Marić, te predsednik Skupštine Grada Smedereva Milan Perić.

Žarić Kovačević je iskoristila dolazak u Podunavski upravni okrug da obiđe državne službenike koji rade na području okruga.