10. jul 2024 17:13

Žarić Kovačević u Šumadijskom upravnom okrugu o efektima ulaganja i budućim planovima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žarić Kovačević u Šumadijskom upravnom okrugu o efektima ulaganja i budućim planovima

Foto: Tanjug/video

KRAGUJEVAC  - Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević sastala se danas sa načelnicom Šumadijskog okruga Biljanom Ilić Stošić, gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem i predsednicima opština iz Šumadijskog upravnog okruga sa kojima je razgovarala o ulaganju države u taj deo Srbije.

Žarić Kovčić je istakla da je Kragujevac industrijski centar Šumadijskog upravnog okruga i da su oko njega koncentrisane sve lokalne samouprave koje su ga prepoznale kao katalizatora ubrzanog razvoja u ovom delu Srbije, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

"Razgovarali smo oko projekta koji se rade u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, ali isto tako razgovarali smo o nekim budućim projektima ovog ministarstva kojima se daje podrška jedinicama lokalne samouprave putem javnog poziva i podelom budžetskih sredstava", rekla je Žarić Kovačević.

Naglasila je da se za narednu godinu mora napraviti novi plan, s obzirom da su sredstva za ovu godinu već podeljena.

"I u narednoj godini Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave će biti tu da kroz svoje programe podstakne i izgradnju, i neke manje infrastrukturne projekte, edukaciju kadrova i obuku novih kadrova koji će biti zaposleni u organima opštinskih uprava, rekla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

"Ocenila da je Šumadijski upravni okrug primer dobre saradnje.

"Ono što bih istakla jeste da je ovaj upravni okrug dobar primer drugim okruzima kako mogu da rade zajedno svi predsednici opština i gradonačelnik Kragujevca sa načelnicom upravnog okruga. Oni su bili na zajedničkom zadatku i uradili pet projekata za koje su dobili sredstva od EU. To je nešto što upravni okrug može da radi, da okuplja predsednike opština da budu na zajedničkom zadatku, naravno sve za dobrobit građana Šumadijskog upravnog okruga odnosno Srbije", rekla je Žarić Kovačević.

Pozvala je opštine sa područja da međusobno sarađuju i da se udružuju u različitim oblastima kako bi ostvarile još bolje rezultate, ističući da je ministarstvo siguran partner opštinama i gradovima na putu ispunjenja vizije i stvaranja boljih uslova za život građana.

U saopštenju se dodaje da je ministarstvo u Šumadijski okrug uložilo više stotina miliona dinara, kao i da se u Topoli trenutno gradi dečije igralište i teretana na otvorenom, što je podržano sa više od 20 miliona dinara, a navodi se i da je u toj opštini prošle godine unašređena javna rasveta.

"Tri godine za redom su finansirani održavanje etno sajmova, a 2023. godine je zajednički završena rekonstrukcija fiskulturne sale 'Srednje škole Kralj Petar Prvi' u čiju obnovu je Ministarstvo uložilo 28 miliona dinara. Takođe, u opštini Lapovo ove godine renovira se prostor za vatrogasnu službu", rekla je ministarka Žarić Kovačević.

Dodala je da je Ministarstvo nedavno pomoglo da se u Batočini modernizuje mreža javnog osvetljenja.

Osvrnula se i na to da u Aranđelovcu od 2021. godine funkcioniše jedinstveno upravno mesto, a da u Rači ono radi već godinama.

Navela je da je ministarstvo pomoglo prvu fazu adaptacije Doma kulture u Kniću, kao i da je u Rači prošle godine modernizovan rad lokalnog parlamenta uvođenjem sistema za elektronsko vođenje sednica.