13. jul 2024 17:28

Pobratimljeni Užice i Asuan - Gradonačelnica: Imamo mnogo toga da ponudimo Egipćanima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pobratimljeni Užice i Asuan - Gradonačelnica: Imamo mnogo toga da ponudimo Egipćanima

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

KAIRO - Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević izjavila je da će danas potpisani Sporazum o bratimljenju Užica i egipatskog Asuana doprineti ne samo razvoju saradnje na polju kulture, jer je Užice ovogodišnja prestonica kulture, već i ekonomije, turizma i sporta.

"Sporazum se odnosi na ekonomsku sferu, na sferu kulture, turizma i razvoja sporta između naša dva grada. U proteklih nekoliko meseci bili smo u kontaktu sa čelnicima Asuana i dogovorili smo njihovu posetu već u oktobru jer ove godine Užice je prestonica kulture Srbije", rekla je Raković Radivojević za Tanjug koja kao deo delegacije na čelu sa predsednikom Srbije baravi u zvaničnoj poseti Egiptu.

Dodala je da će po dolasku predstavnika Asuana u Užice precizirati i sve naredne korake u saradnji.

"Važno je da smo tim sporazumom napravili pre svega zajedništvo i prijateljstvo između naša dva naroda, a na nama je samima da dalje sprovedemo sve što je obuhvaćeno sporazumom", rekla je ona.

Kada je reč o vezama i saradnji na polju turizma, gradonačelnica podseća da je Užice grad koji može da se pohvali mnoštvom turističkih lokaliteta i naglašava da će saradnju sa Asuanom iskoristiti da Egipćane upoznaju i sa starim gradom, srednjovekovnom tvrđavom iz 14. veka iz doba Nikole Altomanovića.

"Tu je hidrocentrala pod gradom, prva napravljena u Evropi, a druga u svetu po Teslinim principima naizmenične struje. Naravno, tu je i Potpećka pećina i naša poznata Zlakuska keramika. Tu su još niz lokaliteta kao Neolitsko naselje, park na Otvorenom iz doba Neolita", rekla je gradonačelnica i naglasila da imaju mnogo toga da ponude Egipćanima i stanovnicima, sada bratskog Asuana.

Podsetila je i na brojne izložbe u okviru projekta Užice prestonica kulture.

Pored svega tu su i kako kaže i dobro poznata srpska sela.

Mokra gora proglašena je 2021. za najbolje turističko selo na svetu, pa evo prilike, i da u sferi turizma razvijemo isto dobre odnose, kazala je Raković Radivojević.