14. jul 2024 13:50

Obradović: Pokušaj atentata na Trampa je propust obezbeđenja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Obradović: Pokušaj atentata na Trampa je propust obezbeđenja

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Pokušaj atentata na bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, koji se dogodio juče na mitingu u Pensilvaniji, propust je njegovog obezbeđenja, a Tramp je imao sreće što je napadač pucao sa malim kalibrom municije, što je uticalo na preciznost, smatra Darko Obradović iz Centra za strateške analize.

"Kad se dogodi pokušaj atentata ili atentat, to je definitivno propust obezbeđenja. Jer obezbeđenje štićenih ličnosti, ima dve komponente. Ima obaveštajnu i ima bezbednosnu komponentu. Ova obaveštajna je mnogo bitnija od bezbednosne, iz razloga što obaveštajnom komponentom prodirete u namere i skupljate saznanja da se sprema određena pretnja i scenario te pretnje", izjavio je Obradović za Tanjug.

Dodao je da je bilo vidno da su primenjene određene kontramere protiv snajperske zaštite iza bine na kojoj je Tramp govorio, međutim, pošto je napadač uspešno ispalio više od tri hica, Obradović je ocenio da te kontramere nisu bile dovoljne.

"On (napadač) nije bio neutralisan. Mi ne znamo u ovom trenutku da li je on primećen, pa je signalizirano da se to proveri, ali ostaje i dalje nejasno zašto on nije uzet na nišan od strane snajperista. Samim tim, u trenutku kad se mašio za oružje, postojali su svi zakonski uslovi da on bude likvidiran", rekao je Obradović.

Naglasio je da u slučaju pokušaja atentata na Trampa postoje komponenta motivisanosti i operativne sposobnosti.

"Još uvek ne znamo oružje iz kog je pucano, ali znamo da je pucano sa razdaljine od 150 metara. Videli smo da je ono, takoreći, rafalna paljba. Mislim da je bilo tri, pa jedan, podešen režim vatre. I samim tim Trampa je spasio mali kalibar, jer za sada ono što vidimo - ono je zaista jako mali kalibar. Samim tim razdaljina je uticala na preciznost, ali ovo je isuviše velika preciznost za nekoga od 20 godina, ko deluje kao kompjuterski zaluđenik", rekao je Obradović.

Istakao je da je ključno utvrditi motiv napada na Trampa, zbog toga što je to stvar od prvorazrednog značaja za nacionalnu bezbednost SAD, važno je za američku demokratiju i zaštitu izbornog procesa.

"Zato upravo sada čujemo sa najviših adresa od FBI-a da je važno da se pronikne u motive i ja mislim da će biti imperativ da se do prve predsedničke debate institucionalno razreši ovaj slučaj, kako bi se izbegle razne spekulacije i scenarije koji bi bili u domenu populizma", rekao je Obradović.

Naveo je da je od prvog sekunda nakon pokušaja atentata Tramp iskoristio ovaj napad u svoju korist.

"On je više puta podigao ruku, probio se od svog obezbeđenja, odnosno od tajne službe, iz onog kombija je provirio. Imao je nameru da bude slikan kako trijumfuje i kaže "živ sam". Samim tim, Tramp je vrlo svestan ovog trenutka, njegov štab je svestan ovog trenutka", pojasnio je Obradović.

Objasnio je da ovakvi pokušaji atentata nisu strani u američkoj istoriji navodeći da je bilo šest pokušaja atentata i četiri uspešna atentata, za manje od 150 godina i napomenuo da je u Americi svojstveno da to uradi usamljeni izvršilac usled neke fiksacije ili inspiracije.

"Iimate izjave očevidaca, koji se uklapaju u FBI-ev obrazac usamljenih izvršilaca, a to je da njih uvek neko vidi kad krenu da počine napad. I ovog izvršioca je neko video. U Americi nema usamljenog izvršioca, koga bar sedam od desetoro građana nije videlo da ide da počini zlodelo", rekao je Obradović.

Na pitanje da prokomentariše razliku između napada na Trampa i atmosfere pritisaka na srpskog predsednika Aleksandra Vučiča, Obradović je objasnio da napad na Donalda Trampa, po svemu sudeći, nije deo šire zavere.

"Što se tiče predsednika Vučića, stvar je daleko, po mom mišljenju, ozbiljnija, iz razloga što je pretnja po predsednika mnogo realnija zbog vrlo složenih regionalnih protivurečnosti. Sa jedne strane, zbog aktivne, hibridne pretnje koja se sastoji od plasiranja dezinformacija, manipulacija činjenicama, otvorene dehumanizacije koja, završava ofanzivnom pretnjom", rekao je Obradović.

Objašnjavajući termin "ofanzivna pretnja" naveo je da je to pretnja koju kada neko izrekne, ne mora da znači da stvarno to misli, ali daje gorivo onima koji mogu da osete to kao potkrepljenje.

"Dajete inspiraciju, motivaciju. I upravo ovo što se radi sa predsednikom Vučićem mene najviše podseća na slučaj Zorana Đinđića i kralja Aleksandra Obrenovića. Ova dva naša vladara su bila izložena brutalnim napadima dezinformacija. 1903. godine su se širile laži o kralju Aleksandru Obrenoviću, isto je rađeno po pitanju Zorana Đinđića i sada vidimo da više od deset godina, isto se dešava sa predsednikom Vučićem čija se porodica, sin pogotovo, stavlja u nekakav kriminalni milje kome uopšte ne pripada, a propagandna priprema je ključan element svakog atentata", ocenio je Obradović.

Govoreći o razlici između atentata i ubistva, naveo je da je atentat politički motivisano ubistvo sa političkim ciljem.

"A politički cilj može biti prevrat, može biti promena kursa zemlje, što nam se desilo sa Zoranom Đinđićem i može biti preraspodela društvene moći. Utoliko da bi društvo i javnost prihvatilo atentat i atentatore kao legitimne aktere, bitno je stvoriti informativno-medijsku atmosferu, gde će se onog trenutka kada dođe do realizacije atentata, to predstaviti kao akt slobode protiv uzurpatora", rekao je Obradović.

Iz tog razloga, dodaje on, atmosfera koja je kreirana u srpskom društvu je više nego opasna i Obradović smatra da ugrožava direktno nacionalnu bezbednost Srbije i sposobnost da samostalno odlučujemo.

"Znamo da se dezinformacije jezivo šire našim informativnim prostorom, na osnovu dezinformacija građani Srbije oblikuju percepciju planetarnih događaja, ali takođe i ovo što imamo unutar političkog međupartijskog natecanja je opasno, jer ovo prevazilazi okvire političke borbe. Niko nije predsednika Vučića napao na programskim osnovama, nego ga napadaju na bestemeljnim optužbama koje se slobodno mogu nazvati klevete", istakao je Obradović.

On zato smatra da Srbija treba da prepiše zakonodavstvo iz Slovačke i da dezinformacije tretira kao ugrožavanje nacionalne bezbednosti.

"Jer one to zaista jesu, na osnovu dezinformacija možete izazvati nerede, nemire, možete smanjiti poverenje u institucije. Vidite šta je sa zdravstvom, ljudi ne veruju u vakcine, ne veruju u preventivne preglede, imamo (epidemiju) boginje...", rekao je Obradović.

On smatra da bi posledice bile nesagledive, da je Donald Tramp ubijen.

"Sigurno bi došlo do određenih društvenih potresa, došlo bi do određenih nepredvidljivih okolnosti. To bi otvorilo vrata Rusiji da plasira veliki broj dezinformacija, što će i sada činiti u narednom periodu, kako bi ugrozila američki izborni sistem", zaključio je Obradović.