15. avgust 2024 14:23

Japan ukinuo upozorenje na "megazemljotres" posle nedelju dana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Japan ukinuo upozorenje na "megazemljotres" posle nedelju dana

Foto: Kyodo News via AP/

TOKIO - Japan je ukinuo upozorenje na "megazemljotres", nedelju dana pošto je ono objavljeno zbog povećanog rizika od razornog potresa.

U okviru tog upozorenja, stanovništvu je rečeno da bude na oprezu, ali da se ne evakuiše, pošto je verovatnoća za razorni zemljotres veća nego obično, prenosi BBC.

Japanska vlada je danas saopštila da se više od građana ne traži da preduzimaju posebne mere predostrožnosti i da mogu da se vrate normalnom načinu života.

Nakon objavljivanja upozorenja, hiljade Japanaca otkazale su putovanja i nagomilale zalihe osnovnih potrepština.

Japanska meteorološka agencija saopštila je da od jučerašnjeg dana nije registrovala seizmičku aktivnost koja ukazuje na zabrinjavajuće promene u području gde bi mogao nastati razorni zemljotres, javila je agencija Kjodo.

Iako je prošlonedeljno upozorenje povučeno, rizik od snažnog potresa još uvek postoji, naveo je ministar za vanredne situacije Jošifumi Macumura.

Upozorenje je objavljeno nakon što je zemljotres jačine 7,1 stepeni Rihtera pogodio oblast kod južnog ostrva Kjušu.

Eksperti su alarmirani zbog pozicije epicentra tog potresa koji se nalazio na ivici raseline Nankai, trusne oblasti koja se proteže duž japanske obale Pacifika.

Stručnjaci navode da postoji verovatnoća od 70 do 80 odsto da će se u narednih 30 godina negde duž te raseline dogoditi zemljotres jačine između 8 i 9 stepeni Rihtera.

Prema najgorem scenariju, u takvom potresu i naknadnom cunamiju moglo bi poginuti više od 200.000 ljudi.