21. oktobar 2024 17:29

Kuba: Protesti zbog nestašica struje, uragan Oskar otežava situaciju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kuba: Protesti zbog nestašica struje, uragan Oskar otežava situaciju

Foto: AP Photo/Ramon Espinosa

HAVANA – Kubanci su izašli na ulice kako bi protestovali zbog nestašica struje koje traju već četiri dana, a njihovu zabrinutost pojačava dolazak uragana Oskar koji je prešao preko istočne obale, donoseći jak vetar i obilnu kišu.

U četvrti Havane Santo Suarez, stanovnici su kasno sinoć izašli na ulice lupajući u šerpe i lonce u znak protesta, javio je AP.

Demonstranti su naveli da nemaju ni pijaće vode i blokirali su ulice smećem.

Ministar energetike Visente de la O Levi kazao je na pres konferenciji da se nada da će elektromreža biti popravljena danas ili sutra ujutru.

On je, međutim, dodao da će uragan Oskar, koji je udario sinoć u istočnu obalu Kube, doneti dodatne probleme za ponovno uspostavljanje isporuka struje.

Ključne kubanske elektrane, kao što su Felton u gradu Holginu i Rente u Santjago de Kubi nalaze se u regionu pogođenom nevremenom.

Iako je Oskar kasnije oslabio u tropsku oluju, prognozirano je da će se njegove posledice na Kubi osećati i danas.

Neke četvrti prestonice su ponovo dobile električnu energiju, ali je većina Havane koja ima dva miliona stanovnika i dalje u mraku.

Kvar na elektrani Antonio Guiteras do kojeg je došlo u petak, zbog čega je cela zemlja ostala bez struje, predstavlja samo najnoviji u nizu problema sa snabdevanjem električnom energijom u zemlji koja već ima restrikcije struje koje se u različito doba dana primenjuju u različitim regionima na smenu, podsetio je AP.

Najnoviji nestanak struje smatra se najtežim otkako je uragan Jan pogodio Kubu 2022. oštetivši elektroinstalacije.