7. mart 2023 19:01

Gojković: Srbija ostaje posvećena promovisanju rodne ravnopravnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gojković: Srbija ostaje posvećena promovisanju rodne ravnopravnosti

Foto: MINISTARSTVO KULTURE

NJUJORK - Potpredsednica Vlade, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarka kulture Maja Gojković poručila je danas u Njujorku da Srbija ostaje posvećena promovisanju rodne ravnopravnosti i eliminisanju svih oblika diskriminacije žena i devojčica.

Gojković je u sedištu UN u Njujorku u obraćanju učesnicima Ministarskog okruglog stola na prioritetnu temu „Dobre prakse u rešavanju barijera kako bi se premostila rodna digitalna podela i promovisalo obrazovanje u digitalnom dobu za postizanje rodne ravnopravnosti" koji je organizovan tokom 67. zasedanja Komisije za status žena (CSW), rekla da svako od nas mora doprineti prevazilaženju rodnih podela i diskriminacije, ohrabrujući žene i devojčice da napreduju u svim oblastima razvoja.

Ona je ukazala da je evidentno da tokom istorije rodna ravnopravnost nije prvi put na prelomnoj tački i upozorila da današnja globalna previranja naizgled skreću pažnju sa procesa napretka ka punijoj rodnoj ravnopravnosti, kao i da novi oblici ugrožavanja ženskih prava prete da ponište decenije dostignuća, saopšteno je iz ministarstva kulture.

''Moramo jasno prepoznati prepreke pred nama. Digitalni jaz je postao novo lice rodne nejednakosti. Umnožavaju se nove tehnologije, koje ponekad pojačavaju i održavaju postojeće nejednakosti i stereotipe“, dodala je Gojković.

Ona je pojasnila da ti oblici diskriminacije onemogućavaju milione žena da pristupe obrazovanju, poslovima i drugim životno neophodnim stvarima.

„Želim da sa ovog mesta pošaljem poruku da su šanse koje stvara digitalizacija istovremeno najbolji odgovor na izazove sa kojima se suočavamo. Jednaka dostupnost mogućnosti koje nudi digitalizacija, najbolji je put da žene uzmu aktivniju ulogu u borbi protiv predrasuda i stereotipa", dodala je Gojković.

Predočavajući učesnicima da Srbija ostaje posvećena promovisanju rodne ravnopravnosti i eliminisanju svih oblika diskriminacije žena i devojčica, Gojković je istakla da Srbija prepoznaje ključnu ulogu žena na tržištu rada i preduzima korake da osigura da one imaju jednak pristup mogućnostima zapošljavanja, jednako vrednovanje rada i bezbedno i zdravo radno okruženje.

„Marljivo radimo na tome da žene budu ravnomerno zastupljene i na pozicijama odlučivanja. Unapredili smo normativno-strateški okvir, među prvima u svetu uradili analizu neplaćenog kućnog rada, a uveli smo i rodno odgovorno budžetiranje. Pored toga, prva smo zemlja izvan Evropske unije koja je uvela Indeks rodne ravnopravnosti. U okviru digitalizacije, upravo je tematski fokus poslednjeg indeksa: Digitalizacija i budućnost rada“, istakla je Gojković.

Gojković je naglasila da je integrisanje rodne perspektive u digitalno učenje i privlačenje većeg broja devojaka u adekvatne studijske oblasti, ključno rešenje za postojeći digitalni rodni jaz i istakla značaj obrazovanja u digitalnoj sferi u ranom dobu.

Ona je prisutnima poručila da svi treba da obezbede da se ženski glas čuje.

''Više nego ikad, moramo da stojimo zajedno da bismo potvrdili da su digitalna prava i prava žena. Moramo da radimo na tome da stvorimo društvenu svest da tehnologija uvek treba da bude bezbedna, inkluzivna i dostupna, a da onlajn prostori ne smeju da budu zloupotrebljeni. Svako od nas mora doprineti prevazilaženju rodnih podela i diskriminacije, ohrabrujući žene i devojčice da napreduju u svim oblastima razvoja, zaključila je Gojković naglašavajući da „čineći to, ne samo da osnažujemo žene i devojke, već stvaramo bolje sutra za sve nas“.