16. mart 2023 18:55

Sindikati koji predstavljaju zdravstvene radnike u Velikoj Britaniji postigli dogovor sa Vladom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sindikati koji predstavljaju zdravstvene radnike u Velikoj Britaniji postigli dogovor sa Vladom

Foto: Shutterstock.com/Melinda Nagy, ilustracija

LONDON - Sindikati koji predstavljaju zdravstvene radnike u Engleskoj danas su se dogovorili s britanskom vladom o konačnoj ponudi plata, potencijalno okončavši štrajkove koji su pogodili državnu Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS).

Premijer Riši Sunak, je pod rastućim pritiskom da ugasi najgore radničke nemire od 1980-ih, uz štrajkove koji su uneli smetnje u svaki aspekt ljudskog života, od zdravstva i prevoza, pa do škola i graničnih prelaza, navode agencije.

"Vlada i Veće radnika NHS-a završili su pregovore i došli do konačne ponude", rekli su u zajedničkom saopštenju i dodali da obe strane veruju da to predstavlja poštenu i razumnu nagodbu.

Ponuda uključuje jednokratnu isplatu dva posto plate iz 2022. i 2023. godine i povišicu od pet odsto za 2023. i 2024. godinu, navela je vlada.

To će se odnositi na više od milion ljudi, uključujući i one koji nisu deo sindikata.

Sunak je rekao da je "zaista zadovoljan" onim što je nazvao "poštenim sporazumom" dogovorenim nakon nekoliko nedelja pregovora.

"Ono što je važno, sporazum je pristupačan poreskim obveznicima i u skladu je s mojim obećanjem da ću prepoloviti inflaciju", rekao je Sunak.

Sporazum je značajan pomak, a do njega je došlo samo dan nakon što je pola miliona Britanaca učestvovalo u štrajku.

Prošlog meseca desetine hiljada medicinskih sestara i radnika hitne pomoći uccestvovali su u najvećem štrajku za 75 godina postojanja NHS-a.

Prethodno je vlada rekla da ne može da odgovori na zahteve radnika za većim platama kako bi se lakše nosili s porastom inflacije iznad 10 posto.

Ministri su rekli da bi to bilo nemoguće priuštiti i da bi inflacija samo skočila.

NHS, koja je besplatna od 1948. godine i izvor ponosa mnogim Britancima, posebno je bila pogođena štrajkovima jer se već borila s nedostatkom osoblja i pokušajima oporavka od pandemije.