9. april 2023 10:24

Načelnik Centra za borbenu obuku: Oružane snage Rusije formiraju grupe za borbu protiv zapadnih tenkova

Izvor: TANJUG

podeli vest

Načelnik Centra za borbenu obuku: Oružane snage Rusije formiraju grupe za borbu protiv zapadnih tenkova

Foto: Shutterstock.com/Maksim Safaniuk, ilustracija

MOSKVA - Ruske trupe su počele da stvaraju grupe za borbu protiv tenkova kojima zapadne zemlje snabdevaju Kijev, izjavio je za televiziju Zvezda načelnik Centra za borbenu obuku Oružanih snaga Jevgenij Arifulin.

"Ovo je organizovano na osnovu uputstava zamenika ministra odbrane Ruske Federacije, general-pukovnika (Junus-Beka) Jevkurova, koji je izdao konkretan zadatak o formiranju ovih grupa", precizirao je on, prenele su RIA Novosti.

U skladu sa ovim uputstvima, glavno odeljenje borbene obuke pod rukovodstvom general-pukovnika Ivana Buvalceva razvilo je metodološke preporuke i organizovalo "metod implementacije".

Ove mere sprovodi centar za borbenu obuku, naglasio je Arifulin, koji je stvaranje ovih grupa nazvao "velikim državnim sistemskim radom".

Berlin je krajem januara, nakon pritiska partnera iz NATO, najavio da će prebaciti Leopard 2 Kijevu i dozvoliti isporuku nemačkih tenkova drugim zemljama koje ih imaju.

U prvoj fazi planirano je da se iz rezervi Bundesvera obezbedi četa od 14 Leopard 2 tip A6.

SAD su, takođe, najavile slanje u Ukrajinu kompleksa bataljona - 31 jedinicu savremenih tenkova Abrams sopstvene proizvodnje.

Istovremeno, Bela kuća je saopštila da će isporuke trajati više meseci.

Moskva je prošlog proleća poslala notu zemljama NATO zbog snabdevanja Kijeva oružjem.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da će svaki teret sa vojnom opremom za Ukrajinu biti legitimna meta ruske vojske.

Prema njegovim rečima, SAD i alijansa su direktno uključeni u sukob - ne samo zbog slanja oružja, već i zbog obuke osoblja u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama.