17. maj 2023 16:23

Konferencija o zaštiti slobode medija ukazala na značaj novinarstva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Konferencija o zaštiti slobode medija ukazala na značaj novinarstva

Foto: Shutterstock.com/Microgen, ilustarcija

SKOPLJE/BEČ - Deveta medijska konferencija Jugoistočne Evrope "Na raskršću: Zaštita slobode medija za zaštitu demokratije", završena je danas, a fokus iste je bio važnost nezavisnog novinarstva, kao i na promovisanje i zaštita demokratskih vrednosti, saopštio je OEBS.

Pomenuti događaj organizovao je u Skoplju predstavnik OEBS-a za slobodu medija (RFoM) u saradnji sa terenskim operacijama OEBS-a iz jugoistočne Evrope.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija, Tereza ​​Ribeiro, istakla je zabrinutost s pretnjama medijima i novinarima, napominjući da su one "stvarne i alarmantne, jer imaju dubok uticaj na održivost života ljudi".

"Bez obezbeđivanja bezbednosti novinara, što obuhvata fizičke, digitalne, ekonomske, pravne i psihološke aspekti, kvalitetno i nezavisno novinarstvo ne može da napreduje, niti trajna demokratija koja dobro funkcioniše", navela je ona.

Ovogodišnja konferencija okupila je preko 160 učesnika iz različitih sektora, uključujući novinarstvo, medije i pravne stručnjake, akademsku zajednicu, civilno društvo i relevantne državne aktere iz regiona i šire.

Tom prilikom su priređeni interaktivni paneli, prateći događaji i debate, koje su pružale platformu za dubinske diskusije o slobodi medija u jugoistočnoj Evropi.

Na ovom okupljanju istraživani su aktuelni izazovi i tražena održiva rešenja, a posebna pažnja posvećena je poboljšanju bezbednosti i uslova rada za medijske profesionalce, kao i uviđanju pretnji s kojima se oni suočavaju, koje ne samo da ugrožavaju njih pojedinačno, već predstavljaju značajan rizik za samu demokratiju.

Šef Misije OEBS-a u Skoplju Kilijan Val ističe da je ovogodišnja Medijska konferencija posebno značajna s obzirom na to da su pitanja o kojima se razgovaralo, kao što su podrška nezavisnom novinarstvu, suočavanje sa izazovima u digitalnom domenu i poboljšanje uslova za slobodu medija, izazovi ne samo u regionu, već i širom sveta.

"Verujem da je najprikladnije da je konferencija održana ove godine u Skoplju, tokom predsedavanja Severne Makedonije u OEBS-u, naročito imajući u vidu značaj koji tokom predsedavanja pridaje slobodnim medijima i bezbednosti novinara“, dodao je on.