5. jun 2023 13:46

Objavljeni mejlovi koji sugerišu da je princ Endrju lagao o Džefriju Epstinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Objavljeni mejlovi koji sugerišu da je princ Endrju lagao o Džefriju Epstinu

Foto: AP Photo, Pool/Kirsty Wigglesworth

LONDON - Britanski princ Endrju ponovo je dospeo u žižu javnosti nakon što su objavljeni mejlovi u kojima se sugeriše da je za BBC lagao o pitanjima vezanim za njegovo prijateljstvo sa Džefrijem Epstinom.

U poruci koju je Epstin koji se tereti da je podvodio maloletnice, a koju je napisao pre smtri i koja je objavljena u okviru sudskog postupka u SAD, navodi se da je Epstin predstavljao Endrjua kao potencijalnog investitora 2011. godine, uprkos tvrdnji kraljevske porodice da je 2010. godine prekinuo svaki kontakt sa milijarderom, piše Dejli mejl.

Epstinove žrtve juče su tražile od princa Endrjua da razgovara sa FBI, što je on dosad odbijao da učini.

"Ili je Epstin preuveličao svoj odnos sa princom Endrjuom ili vojvoda možda nije bio u potpunosti iskren kada je njihovo prijateljstvo prestalo", rekao je američki tužilac Spenser Kuvin.

Jedna od Epstinovih žrtava poručila je da mejlovi otvaraju ozbiljna pitanja.

"Zašto bi ga Džefri hvalio kao investitora ako više nisu u kontaktu", upitala je ona.

U mejlu napisanom Džej Pi Morganu 31. avgusta 2011. godine, Epstin je Endrjua predložio kao mogućeg investicionog partnera "jer mu je sada dozvoljeno da zarađuje".

Poruka je otkrivena u procesu koji su protiv banke povela Američka Devičanska Ostrva koja tvrde da je banka bila saučesnik u Epstinovim zločinima.

Govoreći za BBC 2019. godine, Endrju je rekao da je prekinuo kontakt sa Epstinom nakon što ga je posetio u Njujorku u decembru 2010. godine.

Na pitanje da li ga je ponovo video ili da li je razgovarao sa njim, princ je odgovorio: "Ne".

Epstin je bio u zatvoru skoro 13 meseci nakon što je osuđen za seksualno zlostavljanje maloletnica i njihovu eksploataciju, međutim Endrju je nastavio svoje prijateljstvo sa seksualnim prestupnikom nakon što je milijarder pušten na slobodu.

Džefri Epstin je sebi oduzeo život dok je bio u zatvoru 2019. godine.