6. jun 2023 15:55

Kampanja za ljudska prava proglasila "vanredno stanje" za LGBT+ osobe u SAD

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kampanja za ljudska prava proglasila "vanredno stanje" za LGBT+ osobe u SAD

Foto: Shutterstock.com/Ink Drop, ilustracija

VAŠINGTON - Kampanja za ljudska prava proglasila je danas "vanredno stanje" za LGBT+ osobe u SAD i objavila vodič u kojem su sažeti diskriminatorni zakoni svake američke savezne države i uputstva i informacije o pravima i resursima za zaštitu zdravlja i bezbednost.

Najveća organizacija posvećena pravima lezbejki, gejeva, biseksualaca, transrodnih i kvir Amerikanaca saopštila je da je objavila preporuke i upozorenja u kojima se savetuje da se ne kreće na put u "opasna mesta i u tzv. neprijateljska okruženja", prenosi AP.

U saopštenju se navodi da su ove mere preduzete zbog do sada nezabeleženog, opasnog porasta diskriminatornih zakona koji su ove godine usvojile mnoge američke savezne države, sa više od 70 usvojenih zakonskih propisa protiv LGBT+ populacije, dvostruko više u poređenju sa prošlom godinom.

U dokumentu naslovljenom "Napad na LGBT+ Amerikance", kaže se da su novi zakoni rezultat koordinisanih republikanskih napora, podržanih od "dobro finansiranih ekstremističkih grupa".

U odeljku pod nazivom "Upoznaj neprijatelja", vodič nudi savete o tome kako se angažovati u lokalnim negativnim kampanjama protiv LGBT+ populacije i kako voditi teške razgovore o mržnji sa prijateljima i porodicom.

Ova uputstva imaju za cilj da pomognu milionima ugroženih ljudi koji već žive u sredinama u kojima zakonodavni okvir dozvoljava napade i politički ekstremizam, izjavila je Keli Robinson, predsednica Kampanje za ljudska prava.