9. jun 2023 11:51

Indijska carina pronašla kod putnika zlato u cipelama vredno 133.000 dolara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Indijska carina pronašla kod putnika zlato u cipelama vredno 133.000 dolara

Foto: Shutterstock.com/ YuriyZhuravov, ilustracija

NJU DELHI - Indijska carina zapleila je više od dva kilograma zlata vrednosti 133.000 dolara od putnika koji je krio plemeniti metal u cipelama i putovao je sa Bliskog istoka.

Neprijavljeno zlato pronađeno je u đonu putnika, saopštila je carina Delhija na društvenoj mreži.

Putnik, indijski državljanin, je uhapšen, prenela je Al Arabija.

"Na osnovu procene na licu mesta, carinici su uhapsili jednog indijskog putnika koji je putovao sa Bliskog istoka. Sa sobom je nosio 2.156 grama zlata u obliku paste", saopštila je indijska carina.

Oni nisu precizirali iz koje zemlje je Indijac dolazio.

Carinici kažu da redovno hvataju putnike koji pokušavaju da prokrijumčare zlato u zemlju, pa je tako u februaru kod jednog Indijca pronađeno 1,8 kilograma zlata, a dolazio je iz Saudijske Arabije.

Kod njega je zlato pronađeno u donjem vešu.

Prošlog novembra, indijska carina pronašla je blizu sedam kilograma zlata vrednog nekoliko stotina dolara od trojice putnika koji su putovali u Delhi iz Šardže u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Oni su krili zlato u ručnom prtljagu u formi paste, a vredelo je 358.000 dolara.

Proces pretvaranja čistog zlata u oblik paste odvija se tako što se zlato istopi na visokoj temperaturi i dodaju mu se nečistoće. Kasnije se taj rastvor suši i od njega napravi pasta. Nakon što uspešno prođu carinu, krijumčari pastu pretvore u prah, a zatim isperu hemijskim rastvorima koji omogućavaju ekstrakciju zlata.

Bez obaveštajnih podataka, otkrivanje zlata prokrijumčarenog u obliku paste gotovo je nemoguće. Čak ni napredni skeneri ne mogu da otkriju zlato u tom vidu.