23. jun 2023 10:27

Reditelj Džejms Kameron: Sličnost olupine "Titanika" sa podmornicom je neverovatna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Reditelj Džejms Kameron: Sličnost olupine "Titanika" sa podmornicom je neverovatna

Foto: AP Photo/Javier Corbalan

VAŠINGTON - Američki reditelj Džejms Kameron, koji je režirao film Titanik, izjavio je danas da je šokiran sličnošću broda koji je potonuo 1912. nakon sudara sa santom leda i tragedijom podmorniceTitana, čija su ostaci otkriveni danas u blizini olupine.

„Iznenađen sam sličnošću same katastrofe Titanika, gde je kapetan više puta upozoren na santu leda ispred sebe, a ipak je jurio punom brzinom u ledeno polje, što je rezultiralo smrću mnogih ljudi, sa vrlo sličnom tragedijom kada upozorenja nisu obavljena baš na ovom istom mestu“, rekao je on za ABC njuz.

Kameron je naglasio da bezbednosna i inženjerska pitanja treba uzeti u obzir kao prioritet kada se roni duboko, kao i da je bezbednost zlatni standard. Režiser koji je sam istraživao mesto olupine, ocenio je da je implozija "prilično nadrealna" i naveo da je jedan od poginulih putnika, Pol-Anri Nargole, bio njegov prijatelj. „Da je on tragično umro na ovaj način, za mene je skoro nepojmljivo“, rekao je Kameron za ABC Njuz.

Znao sam da je podmornica Titan uništena četiri dana ranije

Kameron je izjavio da je znao da je podmornica Titan uništena manje od 24 sata nakon što je izgubljen kontakt sa njom. "Poslao sam mejl svima koje poznajem i rekao da smo izgubili neke prijatelje. Podmornica je implodirala. Sada se raskomadana nalazi na dnu. Poslao sam to u ponedeljak ujutru", rekao je Kameron u intervjuu za Rojters.

Dodao je da bi voleo da je ranije upozorio na tehnologiju kompanije Ošengejt. Kaže da je bio skeptičan kada je čuo da ta kompanija pravi podmornicu sa kompozitnim trupom od ugljeničnih vlakana i titanijuma.

"Mislio sam da je to užasna ideja. Voleo bih da sam progovorio, ali pretpostavio sam da je neko pametniji od mene jer nikada nisam eksperimentisao sa tom tehnologijom", rekao je Kameron.