24. jul 2023 11:07

Evropol: Uhapšena 62 krijumčara migranata sa Kube u EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evropol: Uhapšena 62 krijumčara migranata sa Kube u EU

Foto: Shutterstock.com/Andrey_Popov, ilustracija

HAG - U zajedničkoj akciji Evropola i policije i drugih službi Srbije, Nemačke, Severne Makedonije, Grčke i Španije uhapšena su 62 krijumčara migranata, koji su krijumčarili migrante sa Kube u Evropsku uniju.

Kako je saopšteno iz Evropola, akcija je izvedena u junu ove godine, a u istrazi koju su koordinisali Evropol i Interpol utvrđeno je da su 25 od 62 uhapšenih kubanski državljani i da su za uplate od 9.000 evra organizovali putovanja, prelaske i lažne dokumente za migrante.

Migranti su leteli sa Kube u Srbiju, između kojih u to vreme nisu bile potrebne vize, nakon čega bi preko Severne Makedonije bili prebacivani u Grčku, odakle su leteli ka Španiji.

Utvrđeno je da je na taj način prokrijumčareno oko 5.000 Kubanaca u Evropsku uniju i ostvaren profit od 45 miliona evra.

Istraga je pokrenuta u oktobru 2021. godine, nakon što su srpske, grčke, severnomakedonske i finske vlasti prijavile povećan broj kubanskih državljana koji pokušavaju da uđu u Evropu sa falsifikovanom dokumentacijom.

Pored teških uslova, kriminalci bi iskoristili najugroženije migrante, uključujući maloletnike, i izložili ih prevarama, pljačkama i iznudama, a u pojedinim slučajevima žene su prebačene u druge kriminalne grupe radi seksualne eksploatacije.

U istrazi i akciji hapšenja učestvovalo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, Uprava kriminalističke policije i Služba za borbu protiv ogranizovanog kriminala, navodi Evropol.