1. avgust 2023 10:29

MSP: Građani 55 zemalja mogu da apliciraju za elektronsku vizu za posetu Rusiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

MSP: Građani 55 zemalja mogu da apliciraju za elektronsku vizu za posetu Rusiji

Foto: Shutterstock.com/Slasha, ilustracija

MOSKVA - Od danas će strani državljani iz 55 zemalja moći da dobiju univerzalnu elektronsku jednokratnu vizu (e-viza) za putovanje u Rusiju, saopšteno je iz ministarstva spoljnih poslova (MSP) Rusije.

Elektronske vize mogu da se izdaju građanima 55 zemalja, uključujući i evropske, a omogućavaju ulazak u Rusiju radi turističkih, poslovnih i humanitarnih putovanja i poseta, navodi se u saopštenju ruskog MSP i dodaje da su e-vize jednokratne i važe 16 dana, prenosi TASS.

Strani državljani mogu da se prijave za izdavanje e-vize na posebnom sajtu ministarstva spoljnih poslova Rusije: electronic-visa.kdmid.ru ili putem mobilne aplikacije.

Za apliciranje za elektronsku vizu potrebni su pasoš, zdravstveno osiguranje, fotografija za pasoš i fotografija celog lica, ali pozivna pisma, podaci o rezervaciji hotela ili drugi dokumenti koji potvrđuju svrhu putovanja nisu neophodni, a zahtev za vizu bi trebalo da se podnese najkasnije četiri dana pre planiranog datuma ulaska u Rusiju.

Prema predviđanjima ruskog ministarstva za ekonomski razvoj, do kraja 2023. godine bi broj stranaca koji dolaze u Rusiju mogao porasti na 10 miliona ljudi, zahvaljujući, između ostalog i uvođenju e-viza.

Rusija je 2020. godine usvojila zakon koji omogućava državljanima 52 strane zemlje da se od 2021. godine prijavljuju za e-vize, međutim, primena zakona je odložena zbog pandemije korona virusa.