16. avgust 2023 08:13

Kanada: Severozapadne teritorije proglasile vanredno stanje zbog požara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kanada: Severozapadne teritorije proglasile vanredno stanje zbog požara

Foto: AP Photo, file/Noah Berger

OTAVA - Vlada kanadskih Severozapadnih teritorija proglasila je vanredno stanje zbog šumskih požara, što vlastima daje dodatna ovlašćenja da reaguju na hitne slučajeve.

Kanadska vlada saopštila je u utorak da je odobrila saveznu pomoć u borbi protiv šumskih požara i raspoređivanje oružanih snaga za pomoć u gašenju požara u Severozapadnim teritorijama, prenosi Rojters.

U glavnom gradu Jelounajfu takođe je proglašeno vanredno stanje kasno u ponedeljak zbog potencijalnih rizika od obližnjih požara.

Mera je doneta iz predostrožnosti i stanovnicima nije naređena evakuacija, saopštili su gradski zvaničnici.

Jelounajf se nalazi 450 kilometara južno od Arktičkog kruga i sa oko 20.000 stanovnika jedno je od najvećih naselja na slabo naseljenom severu Kanade.

Za stanovnike većine zajednica u regionu Slejv na jugu Severozapadnih teritorija, koje se nalaze na granici sa provincijom Alberta, tokom vikenda je naređena evakuacija.

Selo Enterprajz sa više od 100 stanovnika, gotovo je potpuno uništeno u požaru, javio je Si-Bi-Si njuz (CBC) u utorak.

Šumski požari zahvatili su ove godine delove gotovo svih 13 kanadskih provincija i teritorija, a izgorelo je više od 130.000 kvadratnih kilometara zemljišta.

Na području Severozapadnih teritorija bilo je 265 šumskih požara od početka godine, mnogo više od desetogodišnjeg godišnjeg proseka koji iznosi 185.