17. avgust 2023 19:38

Stanovnici gradića u ruralnom Mičigenu podeljeni zbog kineske fabrike baterija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stanovnici gradića u ruralnom Mičigenu podeljeni zbog kineske fabrike baterija

Foto: Shutterstock.com/vaalaa, ilustracija

MIČIGEN - Goušen, američka podružnica kineskog proizvođača baterija za električna vozila, planirala je da izgradi fabriku u Mičigenu, državi koja je decenijama pozdravljala kineske investicije kao dobrodošle.

Ali to je bilo pre nego što su tenzije između Vašingtona i Pekinga eskalirale, a sada lokalni protivnici projekta poručuju da njihova borba za zaustavljanje poduhvata nije gotova, uprkos izdatim lokalnim i državnim odobrenjima, preneo je "Glas Amerike".

U pitanje je dovedeno 2.350 radnih mesta koja treba da budu stvorena ulaganjem od 2,34 milijarde dolara, što mnogi vide kao način da se osigura ekonomska budućnost Grin Čarter Taunšipa, ruralne enklave udaljene nešto više od tri sata vožnje jugoistočno od Detroita, centra automobilske industrije.

Strasti su uzburkane na lokalnom nivou, jer američka kompanija sa kineskim vezama otvara postrojenje na oko 160 kilometara od baze Nacionalne garde.

Nepoverenje odražava trenutno stanje američko-kineskih odnosa i sumnje da će Komunistička partija Kine (KPK) imati kancelarije u fabrici, što su glasine koje je jedan od najviših rukovodilaca Goušena demantovao na aprilskom sastanku u lokalnoj srednjoj školi.

"Da li je Komunistička partija prodrla u ovo preduzeće? Ne", reko je Čak Telen, Goušenov potpredsednik za severnoameričke operacije, prema izveštaju o sastanku koji je objavila lokalna novinska kuća EmLajv.

"Ne postoji (takva) komunistička zavera unutar Goušena", naglasio je on.

Telen je, takođe, pokušao da ublaži zabrinutost za životnu sredinu zbog preko 2,7 miliona litara vode dnevno koje će fabrika koristiti u proizvodnji katoda i anoda za baterije za električna vozila.

"Voda koju koristimo nikada ne dolazi u kontakt sa materijalima koje obrađujemo. Ako navlažite ove materijale, uništićete materijal", rekao je Telen, prema izveštaju lista.

"Dakle, ne, nećemo pumpati materijale, minerale ili hemikalije u vodu", istakao je on.

Čini se da ove i druge zabrinutosti zasenjuju trodecenijski odnos između Mičigena i Kine.

Procenjuje se da je tokom tih 30 godina između njih proteklo 460 milijardi dolara, prema izveštaju o investicionom monitoringu kompanije Rodijum grupe, koja prikuplja podatke po svakoj državi u SAD.

Između 1990. i 2020, Kina je uložila oko 175 milijardi dolara u Mičigen.