21. septembar 2023 17:44

Rupert Merdok povlači se sa čela Foks korporejšna i Njuz Korpa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rupert Merdok povlači se sa čela Foks korporejšna i Njuz Korpa

Foto: AP Photo, File/Mary Altaffer

NJUJORK - Medijski magnat Rupert Merdok (92) najavio je danas da će se povući sa mesta predsednika medijskih kompanija "Foks korporejšn" i "Njuz Korp". 

Merdoka će na mestu predsednika obe kompanije zameniti njegov sin Laklan, dok će on preći na poziciju “predsednika emeritusa”, prenosi Si-En-En. 

"Ceo profesionalni život bio sam svakodnevno angažovan na vestima i idejama i to se neće promeniti, ali je pravo vreme za mene da preuzmem drugačije uloge, znajući da imamo zaista talentovane timove", naveo je Merdok u dopisu zaposlenima.

Merdok je svog sina nazvao "strastvenim, principijelnim vođom". 

Ova odluka dolazi nekoliko meseci nakon što je medijski mogul odbacio plan da spoji Foks i Njuz korp, čime bi se dva medijska giganta ponovo ujedinila, prenosi BBC.

"Imamo sve razloge da budemo optimistični zbog godina koje dolaze. Ja sigurno jesam i planiram da budem ovde i učestvujem u njima”, naveo je Merdok.

Kritikovao je druge medije u SAD zbog, kako je naveo, dosluha sa "visokom klasom" elita, optuživši ih da "trguju političkim narativima, umesto da traže istinu".

Merdok, koji je medijima počeo da se bavi 1950-ih, postao je glavni holivudski direktor 1985. godine kada je kupio "20th Century Fox" za 600 miliona dolara. 

Godinu dana kasnije kupio je nekoliko američkih televizijskih stanica i stvorio "Fox Broadcasting".

"Foks njuz" je pokrenut 1996. godine.