2. decembar 2023 11:20

Rosatom i IAEA dogovorili se o konsultacijama o nuklearki Zaporožje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rosatom i IAEA dogovorili se o konsultacijama o nuklearki Zaporožje

Foto: AP Photo/Matthias Schrader

MOSKVA - Generalni direktor ruske državne korporacije Rosatom Aleksej Lihačov i šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi dogovorili su se da u periodu od januara do februara održe sveobuhvatne konsultacije o nuklearnoj elektrani Zaporožje, saopštio je danas Rosatom.

Rosatom je naveo da je sastanak održan na marginama klimatske konferencije Ujedinjenih nacija COP28 u Dubaiju, prenosi agencija RIA Novosti.

"Fokus je bio na pitanjima koja se odnose na obezbeđivanje nuklearne sigurnosti nuklearke Zaporožje. Konkretno, razgovarano je o radu misije IAEA u elektrani i predstojećoj rotaciji eksperata Agencije koja je zakazana za 5. decembar", dodaje se u saopštenju.

Lihačov je rekao da je Rosatom spreman da nastavi zajednički rad u toj oblasti i da podržava korišćenje nuklearne energije u civilne svrhe.

Zaporoška nuklearna elektrana u Ukrajini je najveća nuklearna elektrana u Evropi, a kontrolu nad njom ruske snage su preuzele u oktobru 2022. godine.

Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za granatiranje nuklearke Zaporožje, a IAEA je u više navrata saopštavala da je potrebno stvaranje sigurnosne zone oko nuklearke.