5. decembar 2023 18:40

Gardijan: Iz nuklernog postrojenja Selafild curi sve više radioaktivnog otpada

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gardijan: Iz nuklernog postrojenja Selafild curi sve više radioaktivnog otpada

Foto: Shutterstock.com/Steve Allen, ilustracija

LONDON - U britanskom nuklearnom postrojenju Selafildu iz ogromnog silosa curi sve više radioaktivnog otpada, koji bi mogao da predstavlja rizik po okruženje, otkriva danas Gardijan.

Raste zabrinutost zbog bezbednosti zgrade u tom postrojenju, koja se raspada, kao i zbog pukotina u rezervoaru toksičnog mulja poznatog kao B30, navodi britanski medij.

To je, kako se ističe, izazvalo diplomatske tenzije Britanije sa zemljama kao što su SAD, Norveška i Irska, koje strahuju da Selafild nije u stanju da se uhvati u koštac sa aktuelnim problemima.

List napominje da će se curenje radioaktivne tečnosti na jednoj od "najvećih nuklearnih opasnosti" na britanskoj Kambrijskoj obali, zgrade u raspadanju, poznate kao Magnok silos za skladištenje strugotina, verovatno nastaviti do 2050.

"To bi potencijalno moglo imati značajne posledice ako se ubrza, jer bi moglo da dođe do rizika od zagađenja podzemnih voda", navodi se u zvaničnom dokumentu.

Dodaje se da su pukotine takođe nastale u betonskoj i asfaltnoj materiji, koja pokriva ogromno jezero s decenijama taloženim nuklearnim muljem.

Bojazan je otkrivena nakon jednogodišnjeg istraživanja Gardijana pod nazivom "Nuklearno curenje", o problemima koji obuhvataju sajber hakovanje, radioaktivnu kontaminaciju i toksična radna mesta na ogromnoj nuklearnoj deponiji.

Najopasnija britanska nuklaerna lokacija, Selafild, hakovana je od sajber grupe koja je blisko povezana sa Rusijom i Kinom, naveo je ranije danas Gardijan.

Istragom je utvrđeno da su razotkrivanje ovog podatka i potencijalni efekti pažljivo zataškavali visoki zvaničnici koji upravljaju velikim nuklearnim otpadom.

Britanski medij navodi da je Selafild najveći takav objekat u Evropi.

Reč je o prostranoj lokaciji od šest kvadratnih kilometara, smeštenoj na Kambrijskoj obali, gde je zaposleno 11.000 ljudi, a skladišti se i tretira nuklearni otpad iz programa naoružanja i proizvodnje nuklearne energije.