14. decembar 2023 16:25

Autobiografija pape Franje biće objavljena u martu sledeće godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Autobiografija pape Franje biće objavljena u martu sledeće godine

Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino

VATIKAN - Autobiografija pape Franje "Život, moja priča kroz istoriju" biće objavljena 19. marta sledeće godine, saopštila je danas izdavačka kuća "HarperCollins".

U knjizi, papa prvi put priča o svom životu kroz najvažnije događaje u svetu, od izbijanja Drugog svetskog rata 1939. kada je imao tri godine, do danas, prenosi ANSA.

"U ovoj knjizi pričamo priču, priču mog života, kroz najvažnije i ozbiljne događaje koje je čovečanstvo doživelo u poslednjih 80 godina", naveo je papa u saopštenju.

Dodao je da se nada da će mlađe generacije čuti glas starijeg čoveka i početi da "razmišljaju o onome što je naš svet doživeo, kako ne bi ponovili greške iz prošlosti".

"Pomislimo, na primer, na ratove koji su mučili i još muče naš svet. Pomislimo na genocide, progone, mržnju među braćom i sestrama različitih veroispovesti. Kada smo dostigli određene godine, važno je, čak i za nas same, da ponovo otvorimo knjigu sećanja i da se sećamo: da učimo gledajući unazad, da identifikujemo stvari koje nisu dobre, toksične stvari koje smo iskusili zajedno sa grehovima koje smo počinili, ali i da ponovo proživimo sve ono dobro što nam je Bog poslao", istakao je poglavar Rimokatoličke crkve.

Iz izdavačke kuće "HarperCollins" naveli su da je knjiga "Život, moja priča kroz istoriju" izuzetno lično i istorijsko putovanje.

"To je knjiga o čoveku i svetu u dramatičnim promenama", navodi se u saopštenju.

Papa Franja je rođen 1936. godine, a poglavar Rimokatoličke crkve je od marta 2013. godine.