18. januar 2024 11:31

Velika Britanija ostaje okovana snegom i ledom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Velika Britanija ostaje okovana snegom i ledom

Foto: PA via AP/Owen Humphreys

LONDON - U Velikoj Britaniji zabeležena je još jedna hladna noć, sa temperaturama koje su u većem delu zemlje bile ispod nule, a meteorološka agencija izdala je upozorenja o snegu i ledu širom zemlje.

Prema preliminarnim podacima meteorološke službe, živa u termometru pala je na čak minus 11 stepeni Celzijusa u Engleskoj i minus 10 stepeni u Škotskoj, prenosi Gardijan.

Širom Škotske na snazi su upozorenja za putovanja, a ministarka saobraćaja Škotske, Fiona Hislop, upozorila je građane da, zbog teških vremenskih prilika svoja putovanja planiraju unapred i da u obzir uzmu moguća kašnjenja.

Da bi usled lošeg vremena moglo da dođe do kašnjenja u polascima vozova upozorili su i iz britanskih železnica, dok su mnogi operateri železničkog saobraćaja već prijavili kašnjenja.

Iako temperatura tokom noći nije dostigla prognozirane minimume od minus 18 C, očekuje se da će se hladno vreme zadržati i narednih dana.

Žuto upozorenje za sneg i led danas je na snazi u Škotskoj i Severnoj Irskoj, dok se na severu i severozapadu brritanija u naredna 24 sata očekuju pogoršanje vremena.

U severnim delovima zemlje, posebno na severu Škotske, očekuje se povećanje visine snežnog prekrivača, za 15 do 20 centimetara.

Dodatno, prema rečima meteorologa, jačanje severozapadnih vetrova moglo bi da prouzrokuje snežne nanose i mećave.

Velika Britanija je u utorak na sredu imala najhladniju noć ove zime do sada, kada je u Dalhviniju, na škotskoj visoravni, zabeležena temperatura od -14 stepeni Celzijusa.