25. februar 2024 15:38

Šapčanka nagrađena Teslinom medaljom: Narodna nošnja je lična karta jedne nacije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šapčanka nagrađena Teslinom medaljom: Narodna nošnja je lična karta jedne nacije

Foto: Tanjug/video

VAŠINGTON - Šapčanka Biljana Regan, koja više od 10 godina živi u Vašingtonu, vlasnica je najveće riznice naše narodne nošnje na američkom tlu i u svojoj kolekciji ima više od 100 narodnih nošnji i oko 3000 eksponata.

Njenu autentičnu postavku američka publika može da vidi u našoj ambasadi ali i na brojnim manifestacijama.

 

Za očuvanje srpske kulture, tradicije i običaja, nagrađena je i Teslinom medaljom.

Nagrada joj je uručena na Konferenciji Tesline fondacije u Njujorku, povodom 80. godišnjice smrti velikog naučnika. U njenoj kolekciji se nalaze i delovi nošnji stari preko 100 godina.

"U današnje vreme je jako teško naći bilo koji deo originalne narodne nošnje ali ja nalazim preko interneta. To je jako skupo. nije za svaki džep. Ja to radim iz ćiste ljubavi i čistog srca", kaže Regan, koja je predsednica udruženja za očuvanje balkanskih tradicija u SAD.

Svoje eksponate je prikupljala duže od 10 godina.

"Narodna nošnja je lična karta jedne nacije. Istražujem uglavnom putem knjiga, kada dođem u Srbiju posetim i Etnografski muzej i recimo da je moja kolekcija kao njihova", kaže Regan.

 

Takođe se bavi i restauracijom komada koje otkupi, a to prema njenim rečima nije ni malo lak posao.

"Amerikanci su više zainteresovani jer to za njih nije bilo dostupno, oni nisu imali prilike da vide tako nešto. Našim ljudima i nije tako interesantno ali dođu i pogledaju", kaže Regan.

Dodaje da intenzivno sarađuje sa našom ambasadom u SAD, na čijoj saradnji u svakom pogledu je jako zahvalna.

"Ja sam po zanimanju akušerska sestra i počela sam da se bavim ovim jer u Americi ne priznaju naše diplome. Zato sam odlučila da se bavim nečim što zaista volim, a to je očuvanje srpske kulture i tradicije kroz narodne nošnje", kaže Regan.

Podseća da je prošle godine priredila izložbu slika modela u srpskim nošnjama, uoči otvaranja srpske rezidencije, a za budućnost, kako kaže, ima velike planove. Vredni predmeti izloženi su u stanu Biljane i Džona Regana, njenog supruga koji joj je velika podrška.