12. jun 2024 10:35

SZO: Od alkohola, duvana i prerađene hrane u Evropi godišnje umre 2,7 miliona ljudi

Izvor: TANJUG

podeli vest

SZO: Od alkohola, duvana i prerađene hrane u Evropi godišnje umre 2,7 miliona ljudi

Foto: Shutterstock.com/Elenarts, ilustracija

ŽENEVA - Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je danas vlade da nametnu strožiju regulaciju proizvoda štetnih po zdravlje, jer je izveštaj SZO pokazao da od duvana, alkohola, prerađene hrane i fosilnih goriva godišnje umre oko 2,7 miliona ljudi u Evropi.

Kako piše Gardijan, u pomenutom izveštaju SZO je navela da industrije duvana, alkohola, prerađene hrane podstiču loše zdravlje, pa i preranu smrt, koristeći marketing i na taj način se mešaju u napore svetskih vlada da spreče bolesti koje mogu biti fatalne kao što su rak, bolesti srca i dijabetes.

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Henri Kluge rekao je da taktike tih industrija uključuju eksploataciju ranjivih ljudi kroz ciljane marketinške strategije, obmanjivanje potrošača i lažne tvrdnje o prednostima njihovih proizvoda ili njihovim ekološkim akreditivima.

Novi izveštaj pokazuje da su duvan, fosilna goriva i alkohol odgovorni za više od 7.400 smrtnih slučajeva koji se svakodnevno dogode u 53 evropske države.

"Uprkos zdravstvenim rizicima, samo mali deo evropskih zemalja je zabranio pušenje na javnim mestima, dok napori da se štetni proizvodi učine manje privlačnim putem obične ambalaže, oporezivanja alkohola i obeležavanja hrane takođe nisu sprovedeni u većini zemalja", navedeno je u izveštaju SZO.

SZO procenjuje da duvan uzrokuje više od milion smrtnih slučajeva godišnje, 10 odsto svih smrtnih slučajeva u Evropi.

Alkohol uzrokuje više od 400.000 smrtnih slučajeva godišnje i više od 350.000 ljudi godišnje umre od konzumiranja previše prerađenog mesa, slatkih pića i masne i slane hrane.

Svetski fond za istraživanje raka pozvao je ljude da češće konzumiraju vegetarijansku hranu i ograniče piće kako bi smanjili rizik od dobijanja bolesti.

"Istraživanja pokazuju da su konzumacija raznovrsne biljne hrane, integralnih žitarica, voća i mahunarki, kao i ograničavanje konzumacije alkohola, efikasni načini za smanjenje rizika od raka", rekla je menadžerka za politiku i javne poslove Svetskog fonda za istraživanje raka Kendra Čou.