4. jul 2024 12:11

Turisti zbog ekstremnih vrućina sve češće letuju u zemljama sa hladnijom klimom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Turisti zbog ekstremnih vrućina sve češće letuju u zemljama sa hladnijom klimom

Foto: Shutterstock.com/ESB Professional

BRISEL - Globalno zagrevanje i velike vrućine u zemljama južne Evrope tokom leta menjaju navike turista koji sve češće letuju u evropskim zemljama koje imaju hladniju klimu.

Prošle godine su prihodi sklandinavskih zemalja od turizma porasli za šest odsto u odnosu na 2022. godinu na 124 milijarde dolara, prenosi Blumberg.

Broj letnjih rezervacija u državama Skandinavije je porastao za 27 odsto u odnosu na prošlo leto, pošto su rezervacije u smeštajnim objektima u Švedskoj porasle za 47 odsto međugodišnje, a rezervacije na Islandu za 49 odsto.

Poređenja radi, broj rezervacija za letovanje u Italiji je porastao samo za tri odsto u odnosu na prošlo leto.

Stručnjaci iz oblasti turizma ranije su primetili da je globalno zagrevanje postalo uzrok novog trenda na turističkom tržištu, takozvanog rashladnog turizma (coolcationing).

Poslednjih godina zemlje južne Evrope se sve češće suočavaju sa ekstremnim letnjim vrućinama, koje su ponekad praćene šumskim požarima, što utiče na ponašanje turista koji radije biraju druge destinacije za letovanje.

Evropska komisija je prošle godine objavila analizu mogućeg uticaja klimatskih promena na evropski turizam.

U najgorem scenariju koji predviđa rast temperature za četiri odsto se očekuje da će turizam u Grčkoj pasti za sedam odsto u odnosu na 2019. godinu, dok će potražnja za putovanjima u Dansku, Švedsku i Finsku porasti za šest odsto.