10. jul 2024 17:22

Dobitnik nagrade u Majncu za izuzetna dostignuća u nauci ove godine Lorin Gardner

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dobitnik nagrade u Majncu za izuzetna dostignuća u nauci ove godine Lorin Gardner

Foto: Shutterstock.com/fongbeerredhot, ilustracija

MAJNC  - Na naučnoj konferenciji "Uvid u budućnost" u Majncu, kompanija Merk dodelila je danas nagradu za izuzetna dostignuća u nauci Lorin Gardner sa Džon Hopkins univerziteta u Baltimoru.

Tema ovogodišnje nagrade, vredne pola milliona dolara, bila je “Istraživanje u borbi protiv budućih pandemija pomoću veštačke inteligencije”.

Nagradu je uručio državni sekretar u nemačkom Ministarstvu prosvete i istraživanja Mario Brandenburg, koji je naveo da je nagrada dodeljena za izuzetan pristup istraživanju korišćenja veštačke inteligencije, istraživanju bolesti i zaštiti ljudskog okruženja.

Pobednika nagrade "Uvid u budućnost" birao je žiri koji čini više od 80 priznatih naučnika iz različitih istraživačkih oblasti, uključujući mnoge dobitnike Nobelovih nagrada.

Prethodnih godina dodeljene su nagrade za projekte Pretvarači CO2 u gorivo - generisanje goriva fotokatalitičkom konverzijom atmosferskog CO2 (2022), Proizvodnja hrane - tehnologija koja pomaže da se prehrani rastuća svetska populacija pretvaranjem bilo koje nejestive biomase u hranu (2021), Prekidač rezistencije na lekove - rešavanje problema antibakterijske rezistencije (2020) i Zaštita od pandemija - kako omogućiti ubrzanu zaštitu od novonastalih patogena (2019).

Na naučnoj konferenciji "Uvid u budućnost", koja se održava danas i sutra u Majncu, Srbija učestvuje prvi put, a državnu delegaciju predvodi ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacijaa Jelena Begović.

Konferencija “Uvod u budućnost” je jedan od vodećih skupova u svetu posvećen budućnosti nauke i tehnologije.

Učesnici su na samom početku poručili da savremena nauka zahteva multidisciplinarnost i saradnju u svim oblastima.

Na ovoj prestižnoj konferenciji koja je okupila više od 2.500 učesnika i 70 govornika, zaključeno je da je ovo zlatna era nauke, kao i da se tržišta preoblikuju raznim oblicima nauke od robotike do veštačke inteligencije.