14. avgust 2024 12:53

Poljska dobila nemački nalog za hapšenje osumnjičenog za napad na Severni tok

Izvor: TANJUG

podeli vest

Poljska dobila nemački nalog za hapšenje osumnjičenog za napad na Severni tok

Foto: Shutterstock.com/Africa Studio, ilustracija

VARŠAVA - Poljska je danas potvrdila da je primila evropski nalog za hapšenje osumnjičenog za napad na gasovode Severni tok 2022. godine, koji su izdale nemačke vlasti.

Iz poljskog nacionalnog javnog tužilaštva su, na pitanje da prokomentarišu evropski nalog za hapšenje koje su izdale nemačke vlasti u vezi sa napadom na gasovode Severni tok, rekli da je takav nalog dobijen, prenosi Rojters.

Poljsko tužilaštvo je, međutim, naglasilo da osumnjičeni nije uhapšen u Poljskoj jer je napustio teritoriju te zemlje i otišao u Ukrajinu početkom jula.

Nemačka je zatražila od Poljske da uhapsi ukrajinskog instruktora ronjenja koji je navodno bio deo tima koji je digao u vazduh gasovode Severni tok pre dve godine, objavili su ranije danas nemački mediji.

Nemačka policija veruje da je muškarac, za koga je poznato da je živeo u Poljskoj, bio jedan od ronilaca koji su postavili eksplozivne naprave na cevovode koji vode od Rusije do Nemačke ispod Baltičkog mora u septembru 2022. godine, preneli su mediji, pozivajući se na neimenovane izvore.

Kako se dodaje, Berlin je u junu zatražio od Poljske da uhapsi osumnjičenog.

Kancelarija nemačkog glavnog tužioca odbila je da komentariše navode medija.

Još jedan muškarac i žena, takođe ukrajinski instruktori ronjenja, osumnjičeni su za sabotažu gasovoda, ali do sada za njima nisu izdati nalozi za hapšenje, navode mediji.