2. jul 2023 10:17

Francuska: Tokom sinoćnjih nereda uhapšeno 719 osoba, povređeno 45 policajaca

Izvor: TANJUG

podeli vest

Francuska: Tokom sinoćnjih nereda uhapšeno 719 osoba, povređeno 45 policajaca

Foto: AP Photo/Lewis Joly

PARIZ -  Tokom noći subotu na nedelju, u neredima u Francuskoj je uhapšeno 719 osoba, povređeno je 45 policajaca i žandarma, a izgorelo je 577 vozila i 74 zgrade, navodi se u današnjem, ažuriranom izveštaju francuskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Tužilaštvo u Kreteju, opštini nadomak Pariza, pokrenulo je istragu o pokušaju ubistva zbog napada na kuću gradonačelnika L'E-le-Roz u departmanu Val-d-Marn, saznaje BFMTV iz pravosudnih izvora. Porodični dom gradonačelnika Vansena Žanbrina napadnut je tokom noći, a njegova supruga je hospitalizovana.

Te noći izgrednici su gađali Žanbrinovu kuću u kojoj su bili samo njegovi žena i deca, koji su pokušali da pobegnu od brojnih napadača.

U svom saopštenju za javnost Žanbrin je osudio "pokušaj atentata" i ocenio da je napad bio čin "neizrecivog kukavičluka".

Kako tvrde francuski zvaničnici, sinoć je u Lionu i Marseju nasilje u Francuskoj bilo manjeg intenziteta nego dan ranije.

U Lionu su noćas uhapšene 33 osobe, a prethodne noći 74, duplo više, dok je u Marseju noćas uhapšeno 65 ljudi.

Rano jutros oko tri sata ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Dermanin objavio je na Tviteru da je protekla noć bila "mirnija zahvaljujući odlučnoj akciji policije".