17. oktobar 2023 23:06

Premijer Belgije: Nema indicija da je napadač deo šire terorističke mreže; Smanjen nivo bezbednosne pretnje za Brisel

Izvor: TANJUG

podeli vest

Premijer Belgije: Nema indicija da je napadač deo šire terorističke mreže; Smanjen nivo bezbednosne pretnje za Brisel

Foto: AP Photo/Martin Meissner

BRISEL - Nivo bezbednosne pretnje za Brisel smanjen je na nivo 3 sa nivoa 4, izjavio je danas belgijski premijer Aleksander de Kro, napominjući da je nivo pretnje za zemlju u celini zadržan na drugom najvišem nivou.

"Uspeli smo da neutrališemo krivca, tako da više nema neposredne pretnje", rekao je De Kru na konferenciji za novinare, povodom odluke da se smanji nivo pretnje za Brisel, prenosi Rojters.

Naoružani napadač iz Tunisa osumnjičen da je ubio dva švedska navijača u Briselu, preminuo je danas nakon što ga je policija upucala u kafiću, nekoliko sati nakon napada. Švedski premijer Ulf Kristerson rekao je da je taj napad pokazao da Evropa mora da pojača bezbednost da bi se zaštitila.

Nema indicija da je napadač deo šire terorističke mreže

Belgijski premijer Aleksandar De Kru izjavio je danas da nema indicija da je muškarac koji je izvršio napad u ponedeljak uveče u Briselu bio deo šire terorističke mreže.

„Za sada ne vidimo nikakve indikacije da je napadač bio deo šire terorističke mreže. Sada sve ukazuje da je taj čovek delovao potpuno sam“, rekao je premijer u intervjuu za VRT News.

On je naveo da je napadač, po nacionalnosti Tunišanin, poznat policiji, ali ne u vezi sa nasilnim ekstremizmom. "Istraga će pokazati da li je ovo ispravna procena... Čovek je aktivno otišao da traži Šveđane u Briselu, a onda je počinio zastrašujući i sumanut čin. Poslednjih godina videli smo širom Evrope da, nažalost, niko nije imun na ovu vrstu dela vukova samotnjaka” dodao je De Kru. 

Kristerson: Sve ukazuje na to da je teroristički napad usmeren na Švedsku

Švedski premijer Ulf Kristerson izjavio je danas da mu je nekoliko sati nakon terorističkog akta u Briselu, belgijski premijer Aleksandar De Kru potvrdio da je napad najverovatnije bio usmeren na Švedsku.

"Sve ukazuje na to da je reč o terorističkom napadu usmerenom na Švedsku i švedske državljane, samo zato što su Šveđani", rekao je Kristerson na konferenciji za novinare, prenosi švedski javni servis SVT.

Premijer je potvrdio da su sve tri žrtve švedski državljani. "Dva Šveđanina su hladnokrvno ubijena. Još jedna osoba, Šveđanka, teško je povređena i nalazi se na bolničkom lečenju", naveo je Kristerson. On je rekao da belgijska policija tesno sarađuje sa švedskom policijom i obaveštajnim službama, kao i da je prema prvobitnim procenama policije reč o usamljenom izvršiocu. 

Brisel: Napadač mrtav, u toku potraga za još dve osobe

Napadač, koji je u ponedeljak uveče u Briselu ubio dve a ranio jednu osobu upucan je u predgrađu tog grada, dok je sedeo u kafiću, a ministarka unutrašnjih poslova nije isključila mogućnost da je imao pomagače.

Belgijska policija je nakon dojave došla do kafića u kome je sedeo napadač, Abdesalem L. iz Tunisa i tom prilikom došlo je do pucnjave u kojoj je on ranjen.

Prema pisanju belgijskog portala Libre on je, nakon što je pogođen u grudi preminuo u kolima hitne pomoći dok su lekari pokušavali da ga reanimiraju.

Mediji: Osumnjičeni za napad u Briselu ubijen u Šerbeku

Osumnjičeni za napad u Briselu ubijen je u predgrađu Šerbeku, javljaju belgijski mediji, prenosi Rojters.

Britanska agencija prenosi izjavu tužioca koji je potvrdio da je osoba ubijena, ali da nije potvrđeno da je reč o osumnjičenom za sinoćnji napad u kojem su ubijena dva švedska navijača.

Tužilaštvo: U pucnjavi u Briselu ubijene dve osobe, jedna povređena

Belgijsko federalno javno tužilaštvo saopštilo je večeras da su u pucnjavi u Briselu ubijene dve osobe, kao i da je još jedna osoba povređena, ali se nalazi van životne opasnosti.

"Istraga je u toku, još uvek niko nije uhapšen", rekao je portparol tužilaštva Erik van der Sipt i dodao da je osumnjičeni 45-godišnji Abdesalem L, prenosi belgijski list HLN.

Stanovnicima Brisela ja savetovano da ostanu kod kuće.

Francuska pojačava bezbednost na granici sa Belgijom posle napada u Briselu

Francuska pojačava bezbednost na belgijskoj granici, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin, nakon što su dve osobe ubijene u Briselu prethodne noći.

„Nemamo informaciju prema da bi napadač mogao da ide ka Francuskoj, ali ćemo iz predostrožnosti udvostručiti broj bezbednosnih službenika na granici“, rekao je Darmanin za radio RTL, prenosi Rojters.

Belgijska policija i dalje traga za osumnjčenim napadačem, naoružanim muškarcem koji je u ponedeljak ubio dvojicu švedskih državljana i ranio treću osobu u, kako je belgijski premijer rekao, brutalnom terorističkom napadu koji je podigao nivo terorističke pretnje u Briselu do maksimuma.

Osumnjičeni za napad u Briselu ranije optuživan za terorizam

Osumnjičeni za sinoćnji napad u Briselu, u kojem su ubijene dve, a ranjena jedna osoba, ranije je bio optužen za terorizam u Tunisu, preneli su danas belgijski mediji.

Na videu koji je snimio lokalni stanovnik vidi se kako napadač, obučen u fluorescentnu narandžastu jaknu, sa belom kacigom na glavi, drži vatreno oružje, prenosi dnevnik Brisel Tajms.

Nakon što je sišao sa skutera kojim se dovezao, napadač je u utorak oko 19.15 ispalio više hitaca na ulici pre nego što je ušao u obližnju zgradu jureći za ljudima koji su počeli da beže.

Makron o pucnjavi u Briselu: Naša Evropa je uzdrmana

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras da je Evropa uzdrmana, a povodom pucnjave u Briselu u kojoj su ubijena dva švedska državljana.

Makron je dodao da se radi o "islamističkom terorističkom napadu", prenosi Rojters.

Pucnjava se dogodila u centru Brisela, a napadač je i dalje u bekstvu.

Kraljevska palata: Šokirani smo večerašnjom pucnjavom u Briselu

Kraljevska porodica Belgije saopštila je večeras da je šokirana pucnjavom u Briselu u kojoj su stradale dve osobe švedske nacionalnosti, a jedna je povređena.

"Šokirani smo večerašnjom pucnjavom u našoj prestonici. Naše misli su, pre svega, sa žrtvama, njihovim porodicama i najmilijima", navodi se u objavi kraljevske palate na društvenoj mreži X (Tviter).

Dodaje se da kraljevska palata podržava snage bezbednosti koje trenutno čine sve da uđu u trag osumnjičenom.

Belgijsko tužilaštvo istražuje snimak na kom osumnjičeni kaže da podržava ISIS

Belgijsko tužilaštvo istražuje video-snimak objavljen na društvenim mrežama u kojem osumnjičeni za večerašnju pucnjavu u Briselu, u kojoj su ubijene dve osobe, preuzima odgovornost za napad i kaže da je pristalica Islamske države.

Kancelarija saveznog javnog tužioca je upoznata sa snimkom koji se trenutno istražuje i najverovatnije je osoba sa snimka napadač, prenosi belgijski javni servis VRT.

Na snimku osumnjičeni, između ostalog, kaže da je upucao tri osobe švedske nacionalnosti.

Makron razgovarao sa belgijskim premijerom povodom pucnjave u Briselu

Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je večeras da je razgovarao telefonom sa belgijskim premijerom Aleksandrom de Kroom povodom pucnjave u Briselu u kojoj su ubijene dve osobe, a još jedna je povređena.

"Upravo sam razgovarao sa premijerom Aleksandrom de Kroom da izrazim solidarnost Francuza u ovom užasnom trenutku kroz koji Brisel prolazi", naveo je Makron na društvenoj mreži X (Tviter).

Dodao je da Francuzi misle na žrtve "kukavičkog napda", kao i na belgijske i švedske prijatelje čiji šok dele.

Stromer: Švedska vlada u direktnom kontaktu sa belgijskom zbog pucnjave u Briselu

Ministar pravde Švedske Gunar Stromer reagovao je večeras na pucnjavu u Briselu u kojoj su ubijena dva švedska državljana, rekavši da je švedska vlada u direktnom kontaktu sa belgijskom vladom.

"Večeras smo dobili strašne vesti iz Brisela. Vlada i nadležni organi intenzivno rade na tome da dobiju više informacija o tome šta se dogodilo", rekao je Stromer za Rojters.

Pucnjava se dogodila u centru Brisela, a napadač je i dalje u bekstvu.