9. oktobar 2024 15:18

Orban u Strazburu: Bez Srbije u EU ne možemo da stabilizujemo Balkan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Orban u Strazburu: Bez Srbije u EU ne možemo da stabilizujemo Balkan

Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias

STRAZBUR - Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da bez Srbije u Evropskoj uniji nema stabilizacije Balkana, odnosno da će to biti nestabilan region sve dok Srbija ne postane deo Unije.

On je na predstavljanju programa aktivnosti Mađarskog predsedavanja EU u Strazburu rekao da se slaže da proširenje EU mora da se temeljiti na zaslugama i da je uveren da Zapadni Balkan i ubrzavanje integracija Zapadnog Balkana predstavljaju ključ sigurnosti EU.

"Nekoliko zemalja kandidatkinja je ispunilo uslove ali ne postoji konsenzus među članicama EU. Dali smo obećanje zemljama Zapadnog Balkana i dali im evropsku perspektivu. Vreme je da to ispunimo. Ono što mi možemo da učinimo je da smo sazvali samit o Zapadnom Balkanu, gde želimo da postignemo napredak", rekao je Orban.

EU mora da se promeni, cilj mađarskog predsedavanja je da bude glas promena

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da Evropska unija mora da se promeni, a da mađarsko predsedavanje EU ima za cilj da bude "glas i katalizator promena".

"Ono što je najvažnije, EU mora da se promeni. Mađarsko predsedavanje želi da bude glas promene i njen katalizator. Odluke moraju donositi zemlje članice EU i njihove institucije, a ne mađarsko predsedništvo", istakao je premijer. 

Prema njegovim rečima, posao Mađarske je da ukaže na probleme i iznese predloge u interesu mira, bezbednosti i prosperiteta EU. U svom obraćanju Evropskom parlamentu u Strazburu gde je predstavljao mađarski program, Orban je rekao da je konkurentnost najvažniji element promene.

"Cilj mađarskog predsedavanja je da na neformalnom sastanku Evropskog saveta u Budimpešti 8. novembra usvoji novi evropski sporazum o konkurentnosti, novi pakt o konkurentnosti. Uveren sam da će političko opredeljenje na najvišem nivou dati podsticaj za preokret u evropskoj konkurentnosti koji nam je potreban. Preporučujem da ovo stavimo u centar akcionog plana za predstojeći institucionalni ciklus", istakao je Orban.

Proslaviću Trampovu pobedu sa "nekoliko boca šampanjca"

Mađarski premijer Viktor Orban izrazio je podršku republikanskom kandidatu na predsedničkim izborima u SAD Donaldu Trampu i najavio da će otvoriti "nekoliko boca šampanjca" ako se bivši američki predsednik vrati u Belu kuću sledećeg meseca.

Orban je to rekao uoči gostovanja lidera EU u Budimpešti i na taj način naglasio da se njegov stav razlikuje od stavova evropskih lidera, navodi danas Gardijan i napominje da bi mađarski premijer trebalo da ugosti lidere EU na samitu u Budimpešti nekoliko dana nakon američkih predsedničkih izbora, koji će se održati 5. novembra.

"Otvorićemo nekoliko flaša šampanjca ako se Tramp vrati", rekao je Orban u utorak, opisujući novembarski samit EU kao trenutak da se blok okupi "kako bi pokušao da pronađe zajednički jezik".

Orban je rekao i da Tramp, ako bude izabran za predsednika, neće čekati do inauguracije, već će odmah delovati kako bi "uspostavio mir" između Ukrajine i Rusije, "tako da evropski lideri ne bi imali vremena za gubljenje". 

"Moramo prvo reagovati intelektualno, filozofski, a zatim strateški", ukazao je Orban.

Ne treba da slušamo Salis, koja je udarala mirne ljude u Budimpešti

Mađarski premijer Viktor Orban danas je optužio italijansku poslanicu Ilariju Salis, koja je izabrana u EP nakon što je puštena iz zatvora u Mađarskoj, da je udarala mirne ljude u Budimpešti.

''Mislim da je apsurdno da ovde svi zajedno moramo da slušamo Ilariju Salis, koja je gvozdenim šipkama udarala mirne demonstrante u Budimpešti.

Ona govori o vladavini prava?'', rekao je on u EP. Orban je rekao i da je poslanik Zelenih Danijel Frojnd "korumpiran, jer ga plaća (Džordž) Soroš", misleći na milijardera koga je dugo optuživao da navodno kontroliše mađarsku opoziciju i zaverava protiv interesa zemlje, prenosi Ansa.

''Da niste čitali izveštaje koje finansira Soroš, a ne druge nezavisne podatke, videli biste da Mađarska ne prolazi gore od drugih po pitanju korupcije", rekao je Orban odgovarajući na pitanja evroposlanika u Strazburu, na sednici Evropskog parlamenta na kojem je predstavljao program mađarskog predsedavanja EU.